Rantakadun edustalla tehdään kunnostustöitä – Vannaksen leikkipuistoon rakennetaan aita

0
Maanantaina Rantakadun rinteessä aloitettiin raivaustyöt.

Rantakadun sekä Kaupunginlahden rannalla tehdään seuraavien viikkojen ajan kunnostustöitä. Tällä viikolla alkoivat Rantakadun rinteessä tehtävät työt sekä Kalarannan viher- ja valaistustyöt. Viikon aikana aloitettiin myös Vannaksen leikkipuiston aitaamistyöt.

Rantakadun rinteessä, vanhan kirkon vieressä, uusitaan kasvualustoja sekä istutetaan uusia kasveja. Aiemmin rinteestä on ehditty leikata vanhat kurtturuusut, joiden takia kunnostus on rinteessä ollut välttämätön.

– Pensaat ja puut on rinteestä raivattu etukäteen. Kurtturuusu on ongelmakasvi, joka on joka tapauksessa pitänyt poistaa rinteestä, kaupungin työpäällikkö Mikko Jalonen kertoo.

Kalarannassa uusia viheristutuksia tehdään Jalosen mukaan aiemmin tehdyn betonisen rantarakenteen päälle sekä betonimuurin ja rautatien väliin.

Viheristutukset sisältävät paarlastikasveja eli purjelaivakauden jäänteitä. Kasvit ovat aikanaan kulkeutuneet Uuteenkaupunkiin purjelaivoissa käytetyn painolastimaan mukana. Esimerkiksi Uudenkaupungin nimikkokasvi papelorikko on tällainen painolastikasvi.

Istutusten lisäksi Kalarannassa viimeistellään pengerryksen valaistusta. Jalonen kertoo, että valaistus on suunniteltu rannan kivetyksen kanssa yhteensopivaksi.

– Valot tulevat nurmelle, istutusten väliin, samassa kulmassa, missä kivetykseen upotetut jo valmiiksi valaistut metalliset diagonaaliviivat kulkevat.

Vannaksen leikkipuistossa aloitettiin niin ikään työurakka tällä viikolla. Leikkipuistoon rakennetaan teräksinen kolmilanka-aita.

– Aita on hyvin perinteinen teräslankainen, jota käytetään yleensä tällaisissa aitauksissa. Rantakadun suuntaisesti rakennetaan pieni pätkä harkoista tehtyä aitaa kulkuportteineen, Jalonen sanoo.

Aluksi maahan tehdään harkkoaidan valutyöt, jonka jälkeen toukokuun toisella viikolla aita laitetaan paikoilleen. Jalosen mukaan työ voi aiheuttaa pientä häiriötä leikkimiselle joissain työvaiheessa, mutta kokonaan puistoa ei suljeta.

– Leikkivälineisiin emme koske ja iltasin sekä yöksi paikalta siivotaan kaikki vaaralliset työvälineet.

Kaikki kolme urakkaa on tarkoitus viimeistellä valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Jalonen huomauttaa, että joidenkin istutusten toimitusajat voivat venyä niin, ettei niitä saada istutettua kesäksi, mutta varsinaiset kaivuutyöt ovat ennen kesää valmiita.

Rantakadun rinteen kunnostuksen aikana jalankulku välillä Kirkkokatu ja Puominmäenpolku tullaan ohjaamaan pääsääntöisesti rannan ja Pakkahuoneen kautta.

Kalarannan työmaa-alue suljetaan työmaan ollessa aktiivisesti käynnissä. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin väylä on sovittu pidettäväksi avoinna ja kevyenliikenteen käytettävissä.