Sirppujokea ennen lasketaan Ihodenjoki – Perinteisen melontatapahtuman rinnalle uusi

0
Seppo ja poikansa Sakari Mannervesi ovat meloneet Ihodenjoella monta kertaa.

Melonnan harrastajat ovat korkanneet kevään perinteisesti Sirppujokilaskussa vapun tienoilla. Tänä keväänä kajakit ja kanootit pääsevät vesille jo ensi viikonloppuna, sillä ennen Sirppujokilaskua lasketaankin Ihodenjoki.

– Puhdas Mannervesi -yhdistys on toiminut kolme vuotta. Viime syksynä mietimme, että voisimme jonkin tapahtuman järjestää, Seppo Mannervesi kertoo.

Hän ehdotti melontatapahtuman järjestämistä, ja niin siinä sitten kävi, että hän itse ryhtyi tapahtuman puuhamieheksi. Ihodenjokilasku alkaa Ropanjärveltä sunnuntaina 23.4. kello 12 ja päättyy Valkaman kosteikolle. Tapahtumaan ei ole osallistumismaksua.

– Ihodenjokilasku toteutetaan samalla periaatteella kuin Sirppujokilasku, eli vastuullista järjestäjää ei ole. Toimin vain tapahtuman puuhamiehenä, mutta jokainen osallistuu tapahtumaan omalla vastuullaan, Mannervesi korostaa.

Vieressä nyökkäilee Sirppujokilaskun puuhamies Jari Kiveinen , joka kutsuu vesille Sirppujokilaskuun jo 25. kerran. Sirppujokilasku pidetään tänä vuonna lauantaina 29.4. Tapahtuma alkaa kello 12 Laitilasta Nansion sillan luota ja päättyy Kalannin ruukille.

Ihodenjoen lasku on pituudeltaan noin 9,5 kilometriä, josta alun 5,5 kilometriä on rauhallista, mutta loppu on vauhdikkaampaa osuutta. Mannervesi arvioi, että jos matka taittuu sujuvasti, se menee läpi parissa tunnissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa enemmän, sillä vesillä ei voi koskaan tietää, mitä sattuu.

Sirppujokilaskulle tulee mittaa 10–11 kilometriä.

– Sirppujokilaskuun menee yleensä siinä nelisen tuntia. Pidämme pari evästaukoa välissä. Lisäksi matkalla on kaksi koskea. Hallunkoski on vaikeampi, sitä kaikki eivät yleensä laske, vaan vetävät veneen sen ohi. Pyhäkosken yleensä kaikki uskaltavat laskea, etenkin kun muut kannustavat, Kiveinen kertoo.

Hän sanookin, että parasta Sirppujoen laskussa on se yhteishenki, mikä matkalla syntyy. Tapahtumaan on mukava lähteä, vaikka ei olisi kokenut meloja, kun porukalta saa apua tarvittaessa. Veneen lisäksi matkaan tarvitaan kelluntaliivit, eväät sekä vaihtovaatteet vesitiiviisti pussitettuna. Kiveinen suosittelee myös kypärän käyttöä koko matkan.

– Harvoin on niin, että kukaan ei kastu Sirppujokilaskussa, Kiveinen naurahtaa.

Kun rannat ovat liukkaita, viimeistään rantaan kivutessa voi kastua.

Sirppujoki ja Ihodenjoki eivät ole kovin virtaavia jokia, joten lasku ei vaadi paljon kokemusta. Kiveisen mukaan Sirppujokilaskussa on nähtykin vuosien varrella hyvin erilaisia porukoita.

– Kun Nokian kännykkätehdas vielä oli toiminnassa, meillä oli kerran kansainvälinen joukko Nokian extreme-insinöörejäkin mukana laskussa.

Kun tapahtuma sijoittuu vapun korvalle, laskuun on lähdetty pitämään myös hauskaa.

– On joella nähty kumiveneitäkin ja Fiskarsin rautalapio melana, Kiveinen kertoo nauraen.

Seppo Mannervesi lupaa, että Ihodenjokilasku on yhtä rento tapahtuma kuin Sirppujokilasku.