Tiktok tarjoaa näkyvyyttä arkipäiväisille videoille ja hauskoille kömmähdyksille

0
Soile Ruokonen kuvaa vapaa-ajan vietteeksi alle kymmenen sekuntin videoita Tiktokkiin lähes päivittäin.

Tiktok on sosiaalisen median palvelu, jossa käyttäjät voivat luoda ja katsella lyhyitä videopätkiä. Tiktokin suosio on kasvanut hurjasti ja koronapandemia kiihdytti alustan suosiota entisestään.

Soilehelena-käyttäjänimellä tunnettu tiktokkaaja Soile Ruokonen on tehnyt alustalle videoita lokakuusta 2020 asti.

– Latasin Tiktokin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kaverini ja lapseni lähettivät minulle hauskoja videoita Tiktokista Whatsappin kautta, Ruokonen kertoo.

– Aluksi tarkoitukseni oli vain katsella muiden videoita, eikä tehdä omia, Ruokonen selittää.

– Sen jälkeen kuitenkin kuvasin sinne videon koirastani ja lopulta päädyin kuvaamaan myös itsestäni, vaikka se ei ollut ollenkaan tarkoitukseni alussa, Ruokonen jatkaa.

Ruokonen tekee videoita arjesta ja arjen kömmähdyksistä.

– Usein suosiota saa parhaiten ne videot, joiden toteuttamista en suunnittele ollenkaan, Ruokonen naurahtaa.

– Melkein kaikki videoni on spontaanisti kuvattuja, mutta joitakin olen suunnitellut hiukan, tiktokkaaja lisää.

Soilehelena-tilillä on nykyään lähes 25 tuhatta seuraajaa ja yli 570 tuhatta tykkäystä.

– Seuraajamäärän kasvu on aiheuttanut sen, että olen saanut parilta yritykseltä mainoslahjoja ja parista olen kieltäytynytkin, Ruokonen kertoo.

– Lisäksi tunnustusta olen saanut lapsilta, jotka ovat tunnistaneet kaupassa ja tulleet moikkaamaan, Ruokonen jatkaa hymyillen.

Ruokonen on kahden aikuisen lapsen äiti ja tekee töitä hitsaajana. Tiktokin tekeminen on hänelle vain vapaa-ajan harrastus.

– Enhän minä Tiktokin tekemisestä rahaa saa, koska en pidä livejä, joista rahaa voisikin saada, Ruokonen pohtii.

Tiktokin livelähetyksissä katsojat ovat siis seuraamassa käyttäjän toimintaa reaaliajassa ja voivat lähettää lähetyksen pitäjälle kommentteja ja rahaa, jolla osa käyttäjistä tienaa varallisuutta.

Ruokosen mukaan tiktok on hyvä alusta yrittäjälle.

– Se on moneen muuhun alustaan verrattuna parempi valinta, koska olemalla aktiivinen siellä saa parhaiten näkyvyyttä, Ruokonen valaisee.

– Sen lisäksi, että näkyvyyttä saa tekemällä videoita tiuhaan tahtiin, myös kommentointi muiden videoihin auttaa, Ruokonen selittää.

Soilehelena-tilillä julkaistut videot ovat pääsääntöisesti alle kymmenen sekuntia pitkiä, vaikka Tiktokkiin voi nykyään julkaista useamman minuutin videoitakin.

– Kokemukseni mukaan ei niitä kolmen minuutin videoita oikein jakseta katsoa, Ruokonen sanoo.

Tiktok tarjoaa käyttäjilleen filttereitä, joilla voi esimerkiksi valkaista hampaita tai silottaa ihoa, mutta sovelluksessa on myös paljon humoristisia suodattimia.

– En käytä filttereitä, vaikka olen niitä välillä kokeillut, enkä myöskään editoi videoitani mitenkään, Ruokonen toteaa.

Tiktok on yksi ladatuimmista sosiaalisen median sovelluksista maailmanlaajuisesti, mutta monet mieltävät sen enimmäkseen nuorten sovelluksena. Sovellusta käyttää kuitenkin laaja kirjo eri ikäisiä käyttäjiä.

– Minulla on seuraajina monen ikäistä porukkaa neljänkymmenen ikävuoden molemmilta puolilta, Ruokonen kertoo.

Käyttäytyminen Tiktokissa, niin kuin sosiaalisen median parissa yleensäkin, ei aina ole kaikkien käyttäjien osalta pelkästään asiallista.

– Minulle on tullut ikäviä kommentteja ja minusta on tehty myös useampia feikkiprofiileja, joista olen joutunut tekemään rikosilmoituksen, Ruokonen harmittelee.

– Paljon on siis arvostelijoita, mutta kun ne käyttäjät estää ja ei anna huomiota niille, niin eivät sellaiset kauaa jaksa, Ruokonen kertoo.

Tiktokin haitoista erityisesti nuorille on ollut keskustelua sosiaalisessa mediassa ja osa keskustelijoista on kannattanut Tiktokille tarkempaa ikärajakäytäntöä.

– Itse en kannata sovellukseen ikärajavalvontaa, vaan koen, että vastuu tulisi olla lasten vanhemmilla, Ruokonen sanoo.

– Tiktok on pääasiassa turvallinen ja hyvä alusta, kun pitää maalaisjärjen mukana, Ruokonen lisää.

Iiris Soininen