”Tilanne on, mikä on”–Seija-Riitta Hännisen lähes 10 vuoden työura autotehtaalla päättyi

0
Seija-Riitta Hänninen toivoo löytävänsä nopeasti uuden työpaikan.

Seija-Riitta Hänninen , 59, on juuri leiponut kaksi suklaakakkua ja tehnyt seitsemän litraa simaa. Seuraavaksi on leipätaikinan vuoro.

– Puolisoni Mika kävi juuri juurileipäkurssin ja siitä lähtien meillä on leivottu juurileipää, hän kertoo hymyillen. Hymykuoppa on yhä syvä ja katse elämänmyönteinen, vaikka viikko sitten Seija-Riitta sai 9,5 vuoden työrupeaman jälkeen autotehtaalta irtisanomisilmoituksen.

– En minä ole katkera. Tilanne on, mikä on. Jos kerran töitä ei ole, niin ei ole. Ei tässä tilanteessa ole yksin Uudenkaupungin autotehdas, vaan tilanne on samantyyppinen myös muilla autotehtailla, hän sanoo.

Hänninen tietää kyllä, että kaikki eivät ajattele samalla tavalla. Työpaikan menetys on herättänyt myös katkeruutta ja masennusta.

– Jo muutosneuvottelut olivat raskaat ja sen huomasi ihmisistä. Enää ei tultu niin helposti juttelemaan työkavereitten kanssa ja jos puhuttiin, niin vatvottiin tilannetta. Osa lähti heti hakemaan uutta työpaikkaa.

– Itse olen huolissani niistä, jotka eivät osaa hakea työtä tai tukea. Kun viime vuonna irtisanottiin autotehtaalta väkeä, joukossa oli väliinputoajia. Pääasiassa he olivat vieraskielisiä, jotka eivät vain tiedä, mitä tehdä.

Hänninen toivookin, että irtisanottaville ja lomautettaville tarjottaisiin aktiivisesti tukea. Hän myös toivoo ihmisten itsensä vuoksi, että he lähtisivät heti hakemaan uutta suuntaa elämälleen.

– Se on pahinta, mitä voi tehdä, että jää neljän seinän sisään.

Seija-Riitta Hänninen rakastaa leipomista ja leipoessa on hyvä järjestellä ajatuksia. Hänellä itsellään on jo selvät pasmat: LinkedIn ja muut some-tilit sekä cv kuntoon ja TE-toimistoon yhteys.

– Haluan päästä mahdollisimman nopeasti töihin. En osaa olla tekemättä mitään ja enkä tästä nuorru.

Hän tietää hyvin, että ei ole ainoa, joka etsii nyt töitä. Autotehtaalta lomautettiin ja irtisanottiin näiden muutosneuvotteluiden tuloksena lähes tuhat.

– Aika paljon tehtaalla oli sellaisiakin työntekijöitä, jotka olivat vain viikot Uudessakaupungissa töissä ja viikonloput toisaalla. Lisäksi oli niitä, jotka pendelöivät joka päivä Uuteenkaupunkiin. He varmaan palaavat nyt kotipaikkakunnalleen.

– Ensi talvena Uusikaupunki on varmasti entistäkin hiljaisempi.

Seija-Riitta on syntyperäinen kalantilainen ja asuu puolisonsa kanssa Kalannissa. Hänen on vaikea ajatella, että lähtisi työnhakuun muualle. Toisaalta hänen tyttärensä asuvat Kokemäellä, Eurajoella ja Pieksämäellä ja puoliso on kotoisin Oulusta. Eihän sitä koskaan voi tietää, mitä elämä tuo eteen.

– Olen myös katsonut koulutuksia. Sen olen päättänyt, että toivoani en menetä, hän sanoo.

Hänninen muistaa kyllä hyvin, miten Saab-Valmetilta pois potkittujen kävi. Kaikki eivät löytäneet elämälleen uutta suuntaa. Hän itse työskenteli silloin eri alalla, mutta alho kosketti koko kaupunkia. Nyt tilanne on siinä mielessä erilainen, että tehtaalla on ollut paljon työntekijöitä kaupungin ulkopuolelta.

– Mutta kyllä Uudessakaupungissakin on nyt paljon ihmisiä, jotka kaipaisivat virkistystä. Yhdistysten kannattaisi nyt houkutella uusia jäseniä matalalla kynnyksellä mukaan toimintaan, hän antaa vinkin.

Kaupungin järjestämät rekrymessut toukokuussa ajoittuvat hänen mielestään hyvin, mutta hän toivoo, ettei työttömäksi jäävien tuki lopu siihen.

– Helposti käy niin, että puolen vuoden päästä kukaan ei enää muista kysyä, miten työttömäksi jääneillä menee.

Jotta niin ei kävisi, Uudenkaupungin Sanomat seuraa, miten Seija-Riitta Hännisen arki jatkuu. Kerromme hänen kuulumisistaan seuraavan kerran parin kuukauden kuluttua.

Työura autotehtaalla

Seija-Riitta Hänninen aloitti työt autotehtaalla 9,5 vuotta sitten.

Hän on työskennellyt kahdeksan vuotta hitsaamossa ja 1,5 vuotta kokoonpanon ja sisäisen logistiikan HSE-operaattorina.

Työvuosiensa aikana hän on ollut muutaman kerran lomautettuna. Irtisanomisilmoituksen hän sai 20.4.

Muutosturva yli 55-vuotiaille

Vuoden 2023 otettiin käyttöön uusi muutosturvakokonaisuus irtisanotuille työntekijöille. Muutosturvaan kuuluu muutosturvaraha, oikeus koulutukseen ja tavallista pidempi työllistymisvapaa.

Irtisanottu työntekijä voi hakea muutosturvaa, jos hänen työsopimuksensa on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä 1.1.2023 tai sen jälkeen ja hän on täyttänyt 55 vuotta ennen irtisanomista. Lisäksi työntekijän on täytynyt olla saman työnantajan palveluksessa vähintään 5 vuotta.

Työttömyyskassat maksavat irtisanotulle työntekijälle muutosturvarahan, joka vastaa suuruudeltaan noin kuukauden palkkaa. Jos työntekijä ei kuulu työttömyyskassaan, hän voi hakea muutosturvarahaa Kelasta.

Muutosturvarahan saaminen ei vaikuta työttömyysturvaan tai muihin etuuksiin lukuun ottamatta toimeentulotukea. Muutosturvarahan maksaminen ei edellytä, että työttömyys olisi alkanut, vaan sitä voidaan maksaa jo irtisanomisaikana.

Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on irtisanotulle työntekijälle vapaaehtoista. Koulutuksen hankkii TE-toimisto tai ELY-keskus, ja se kestää enintään 6 kuukautta.

Seija-Riitta voisi palata autotehtaalle

Miten Valmet Automotive toteutti irtisanomiset?

– Tuotannossa irtisanomisilmoitukset annettiin viime viikolla, toimihenkilöpuolella tällä viikolla.

– Kun irtisanomisilmoituksen oli saanut, sen jälkeen ei ollut enää työvelvoitetta. Olisin mielelläni ollut vielä vaikka viikon töissä, jotta olisin voinut hyvästellä työtiimin.

– Itselläni on se onni, että olen yli 55-vuotias ja pääsen muutosturvan piiriin.

Mitä toivot autotehtaalle?

– Uutta sopimusta. Autotehtaan pitäisi saada jonkin kansanauton tuotantosopimus.

Voisitko hakeutua autotehtaalle takaisin töihin?

– Ajattelin olevani autotehtaalla töissä eläkepäiviin asti. Autotehtaalla on puolen vuoden takaisinottovelvoite, eli voihan sinne tullakin vielä kutsu, mutta sen jälkeenkin voisin hakea takaisin. Minulla oli ihana pomo ja mukavat työkaverit.