
– Jo ennen kuin muutosneuvottelut päättyivät, ihmiset kävivät kyselemässä, mitä pitää tehdä, jos lomautetaan tai jää työttömäksi. Kun lomautus- ja irtisanomisilmoitukset sitten jaettiin, jäsenistöä mietitytti, mitä nyt kuuluu tehdä. Ja sitähän varten täällä ollaan, jotta jäsenet saavat apua ja tukea, järjestötyöntekijä Taru Rantanen sanoo.
Rantanen on itse käynyt läpi työttömäksi jäämisen. Hän oli kouluttautunut työhön, jota kuvitteli tekevänsä eläkeikään asti.
– Mutta sitten yrityksessä laitettiin lappu luukulle ja jäin työttömäksi. Sen kokemuksen läpikäyneenä neuvoni työttömäksi jääneille on, että ota heti yhteys TE-toimistoon ja pidä itsestäsi huolta.
Myös Teollisuusliiton ammattiosasto 268 pitää huolta jäsenistöstään. Jo ensi viikonloppuna jäsenille järjestetään koulutusta Murikassa. Koulutusta ja virkistystoimintaa on luvassa myös jatkossa: on perhepäiviä, risteilyjä ja nuorille omia tapahtumia.
Teollisuus 268:n toimistossa Alisellakadulla on avoimet ovet maanantaisin ja perjantaisin kello 9–16. Rantanen rohkaisee tulemaan kahville.
– Lapsetkin voi ottaa mukaan. Tärkeintä on lähteä liikkeelle ja tavata tuttua porukkaa. Se on parasta vertaistukea. Lomautus ja varsinkin työttömyys on niin iso muutos elämään, että epätoivo iskee helposti.
Rantanen vakuuttaa, että asiat kyllä järjestyvät.
– Avoimia työpaikkoja on, mutta niihin sijoittuminen voi vaatia hiukan koulutusta. Onneksi meillä on täällä Novida ja Winnova ja oppisopimuksellakin voi kouluttautua.
Rantanen on tyytyväinen, että myös kaupungilla on omia tukitoimiaan. Esimerkiksi rekrymessuilla toukokuussa esitellään työmahdollisuuksia.
– Työllistyminen on mahdollista nopeastikin, hän rohkaisee.