Upeaa kotiseutuhistoriaa!

0
Turkulaisen Alexander Nyströmin toukokuussa 1925 laatima rakennuspiirustus , jonka Turun lääninkansliassa Olavi Saarinen on hyväksynyt ja vahvistanut 15.8.1925.

On arvokasta, että museonjohtaja Mari Jalavan Katujen kertomaa -kirjoitukset jatkuvat Uudenkaupungin Sanomissa. Niissä on ansiokkaasti tavoitettu katujen ja kiinteistöjen lisäksi henkilöhistorioita, jotka antavat kirjoituksille kuvineen hyvin elämänläheisen tunnelman.

En muista, että vastaavia selvityksiä – tutkimuksia oikeastaan – olisi vastaani tullut. Toki kaupunkiympäristön muutosta käsitteleviä julkaisuja on tehty. Niistä voi esimerkiksi mainita FT Jussi Jäppisen arvostetut Jyväskylän arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä käsittelevät teokset. Joissakin niistä on valokuvallisin keinoin verrattu vanhoja ja nykyisiä katujen kohtia. Elämänläheisyys ei kuitenkaan tule esille samalla tavalla kuin Jalavan kirjoituksissa.

Jalava mainitsee 22.4.2023 kirjoituksessaan syntymäpaikkani, hotelli-ravintola Seurahuoneen. Siitä tehty rakennuspiirustus vuodelta 1925 on kuin taideteos.

Museonjohtajan ahkeroinnin tulokset tulisi saattaa riittävän korkeatasoisen kirjan muotoon.

Hannu Luotola

kirjoituksessa mainitun Paavo Aaltosen tyttären poika

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän