Uudessakaupungissa kehitetään tulevaisuuden autotehdasta – Valmet Automotiven innovaatiokeskuksessa etsitään tapoja uudistaa työtä ja tuotantoa

0
Timo Karhu ja Antti Havola ovat mukana kehittämässä tulevaisuuden autotehdasta.

Valmet Automotiven uudessa innovaatiokeskuksessa kehitetään tulevaisuuden autotehdasta.

– Kaikki, mitä täällä teemme, tähtää siihen, että Uudessakaupungissa rakennetaan autoja tulevaisuudessakin. Ja niin, että autotehdas on samalla sekä innovatiivinen, houkutteleva työantaja että kilpailukykyinen, kaikessa ympäristön huomioiva yritys, selvitti strategia- ja kehitysohjelman johtaja Antti Havola.

Havolan rinnalla innovaatiokeskuksessa työskentelee jo 1980-luvulla työuransa autotehtaalla aloittanut Timo Karhu , edistyneen tuotantotekniikan päällikkö.

Koko autoteollisuus on nyt historiallisen suuressa muutosvaiheessa. Liikenteen sähköistyminen ja autonominen liikenne, vastuullisuus ja samanaikainen autojen tekninen monimutkaistuminen ja mallistokirjon kasvu vaativat uusia ratkaisuja.

– Autojen sopimusvalmistajana Valmet Automotiven on kyettävä vastaamaan moninaisiin asiakastarpeisiin. Auton ostajalla on yhä enemmän mahdollisuuksia räätälöidä autonsa yksilöllisiä tarpeita ja toiveita vastaavaksi. Autojen mallikirjon lisääntyminen puolestaan vaatii auton valmistajalta joustavuutta, tuotannon muuntautumiskykyä ja mahdollisuutta reagoida muutoksiin hyvinkin nopeasti, luetteli Havola.

– Mutta Uudenkaupungin autotehtaan menestyksen yksi salaisuus onkin ollut kyvykkyys ottaa vastaan ja soveltaa uutta teknologiaa, ja tällä tiellä meidän on hyvä jatkaa, painotti Timo Karhu.

Itseohjautuva ihminen, digitaalinen työympäristö ja vihreä asenne ovat kolme pääteemaa, joiden ympärille tulevaisuuden autotehdasta Uudessakaupungissa nyt rakennetaan.

– Taitava, työssään viihtyvä työntekijä on tulevaisuudessakin se voimavara, jolle autonvalmistus perustuu. Erilaisilla, esimerkiksi digitaalisilla ratkaisuilla, on kuitenkin mahdollista kehittää työtä ja työympäristöä nykyistä paremmaksi. Lähtökohtana on, että jokainen on oman työnsä paras asiantuntija, totesi Havola.

Työntekijöiden tueksi on mahdollista tuoda erilaisia innovaatioita, kuten vaikka digitaaliset työohjeet ja älylasit, tiedon haku pilvipalveluista ja tarvittaessa asiantuntijoiden ja tekoälyn hyödyntäminen etäyhteyden avulla.

– Tärkeä tavoite kehitystyössä on hyödyntää uusia teknologioita niin, että pääsemme eroon yksitoikkoisista ja kuluttavista työtehtävistä. Näin voimme lisätä myös työn houkuttelevuutta, Karhu pohti.

– Yksi mielenkiintoinen mahdollisuus ovat ihmisen kanssa rinnakkain yhteistyötä tekevät robotit. Näiden robottien tehtävä on avustaa ihmistä tekemällä esimerkiksi kaikki raskaimmat työvaiheet, pohti Karhu.

Samalla hän korosti, ettei roboteilla ole tarkoitus korvata ihmistä näissä tapauksissa.

– Kun itse tulin autotehtaalle töihin, oli koko talossa vain yksi robotti, nyt niitä on yli 600. Robotit eivät ole vieneet ihmisiltä töitä, mutta ne ovat helpottaneet monia työtehtäviä. Robotteja tarvitaan myös tiettyjen laatustandardien saavuttamiseksi.

Tällä hetkellä innovaatiokeskuksessa testataan täysin uutta, konenäköön perustuvaa hitsausasemaa. Asema toimii ilman perinteisiä, raskaita jigirakennelmia. Ratkaisu tarjoaa merkittävästi lisää joustavuutta tuotantoon.

– Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä uuden hitsausaseman toiminnasta ja erityisesti sen mahdollisuuksista. Mikäli saamme vietyä tämän tuotantoon asti, olisi se ensimmäinen kerta maailmassa, kun autonvalmistuksessa hyödynnetään monikamerateknologiaa tässä yhteydessä ja mittakaavassa, totesi Timo Karhu.

Innovaatiokeskuksessa kehitetään myös muun muassa ratkaisuja tehtaan sisäiseen tavaraliikenteeseen sekä dataa keräävien työkalujen käyttöön. Keskuksen etuna on, että asioita voidaan nyt rauhassa kehittää ja testata ja tuoda sitten toimivat käytännöt suoraan tuotantoon.

– Samaan aikaan, kun kehitämme uusia innovaatioita, on meidän keskusteltava esimerkiksi siitä, miten digitaalisessa työympäristössä huomioidaan ihmisten yksityisyys ja kerätyn datan hallinta ja turvallisuus, painotti Timo Karhu.

Autotehtaan kehitystyön ohella innovaatiokeskusta tullaan käyttämään myös erilaisissa koulutus- ja yhteistyöprojekteissa.