Vaalien jälkeistä kähinää

0

Uudessakaupungissa toimii kaksi SDP:n puolueosastoa. Uudenkaupungin sos.dem. yhdistysten historiaa tuntematta tuntuu oudolta, että näinkin pienessä kaupungissa yhdistyksiä on vielä kolme. Tosin 2000-luvun alkupuolella yhdistyksiä oli neljä, joten yhdistymistä on tapahtunut. Jokin asia pitää nämä nykyiset yhdistykset kuitenkin yhä erillään.

Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien ääniharava Uudessakaupungissa oli Jaana Vasama. Vasama oli Uudenkaupungin Sosialidemokraatit ry:n ehdokas. Näissä eduskuntavaaleissa ehdokkaana oli Heli-Päivikki Laurén, jonka taustalla on Uudenkaupungin Sos.Dem. Kilta ry.

Jo vaalien alla SDP:n porukoissa kuohui. Syynä oli, ettei Laurén saanut täyttä tukea oman puolueen jäseniltä. Puolueiden sisällä on aina erilaisia kantoja, mutta yleensä mölyt yritetään pitää omassa porukassa. Ulospäin halutaan antaa yhtenäinen kuva, koska se on puolueen edunmukaista.

Uudessakaupungissa kuohu SDP:n sisällä on nyt kuitenkin sitä luokkaa, että isoimmat tyrskyt pirskahtelevat myös julkisuuteen. Uudenkaupungin sos.dem. Kilta pesi vaalien jälkipyykkiä kirjoituksessaan (US 15.4.). Kirjoitus oli varmasti huolella punnittu, mutta puolueeseen kuulumattomista äänestäjistä tällainen nokittelu voi tuntua oudolta.

Valtaosa suomalaisista ei kuulu mihinkään puolueeseen. Viime kaudella eduskunnassa olevilla puolueilla oli yhteensä noin 190  000 jäsentä. Viime vuosina jäseniä ovat menettäneet erityisesti keskusta, SDP ja kokoomus.

Näissä eduskuntavaaleissa suurin ryhmittymä Uudessakaupungissa oli nukkuvien puolue (31 prosenttia). Eniten ääniä saivat perussuomalaiset, joita äänesti 26,4 prosenttia äänioikeutetuista uusikaupunkilaisista. SDP:n kannatusprosentti oli 23,2, keskustan 20,4 ja kokoomuksen 15.

Vanhan sanonnan mukaan saunassa sielukin puhdistuu. Ehkä SDP:n vaalilöylytkin tekevät sen Uudessakaupungissa ja sopu löytyy seuraaviin vaaleihin mennessä. Ainakin olisi syytä.

Teija Uitto

Kirjoitusta korjattu jälkikäteen. Kahden mainitun lisäksi Ugissa toimii myös Kalannin Työväenyhdistys Voitto.