Vakka-kuntorasteille jo hyvissä olosuhteissa

0

Suunnistamisen olosuhteet Uudenkaupungin seudulla vaikuttavat hyviltä, kun Vakka-kuntorastien kausi käynnistyy ensi tiistaina. Vakka-Rastin ensimmäinen tapahtuma on Pyhärannan Yliskalliolla.

– Täällä Valkamassa ei ole enää yhtään lunta hidastamassa suunnistusta, kertoi Nälkloukkan metsien erityisasiantuntija ja kartoittaja Pentti Karru jo viikko ennen kesän avausta.

– Tosin jostain varjoisten hakkuualueiden rinteiltä lunta ehkä vielä löytyy, mutta suht vähän. Ja kun yölämpö menee plussalle, niin selvän tekee lopuistakin.

Pentti ja Sirja Karru olivat käyneet lenkillä Pyhämaan Raulion suunnassa ja sielläkin nastaritossu oli oikea jalkinevalinta. Tuskin kenkä edes kastui, joten mukavalta tuntui.

VaRa-kuntorastien avauksen ratamestarina Yliskallion metsissä toimii Riku Salminen . Hän on taas ansiokkaasti koostanut kauden kalenterin. Tiistai-iltaisin on 22 tapahtumaa syyskuun loppuun asti. Järjestelyissä talkootyössä mukana lähes sata toimitsijaa.

Kauden uutuutena on karttamaksun pieni korotus ja siirtyminen uuteen Rastilippu-tulospalveluun. Siitä järjestettiinkin Riku Salmisen ja asiantuntija Kari Jalavan johdolla koulutusilta jokin aika sitten. Mukana oli parikymmentä kuntorastien ratamestaria tai tulosvastaavaa.

Kauden toinen Vakka-suunnistus on Alina-rastien tunnelmissa 25.4. Kalannin Männäisten kartalla ja kolmas kerta 2.5. Kieronkallion kartalla Vohdensaaren suunnalla.

Kevään aurinkoisten päivien merkeissä VaRa tarjoaa myös aikuisten suunnistuskurssin. Opintojen ilmoittautumisen ohje on jo avattu netissä. Kurssilla on kolme iltaa: keskiviikkona 26.4. Rohijärven kartalla, keskiviikkona 3.5. Kieronkallion kartalla ja tiistaina 9.5. Saarniston kartalla.

Lisäksi lapsille ja nuorille on luvassa suunnistuskoulu touko-kesäkuussa. Kahdeksan iltaa laadukasta perusopetusta ja lajitaitoja, tietysti pääosin metsässä. Suunnistamaan oppii vain suunnistamalla, harjoittelemalla oikeassa ympäristössä.

Vakka-Rastin yli talven jatkuneet Vakka-omatoimirastit ovat mahdollistaneet treenin ja metsissä samoilun. Rasteja oli vuoden vaihteessa parissa maastossa, ja edelleen Lokalahden Jäppilänvuorella, Kalannin Männäisillä sekä Uudenkaupungin Salmella ja Saarnistossa. Parhaimmat viikot vetivät pitkälti yli 60 sunnistelijaa. Lumitilanne vaikutti osallistumisiin.

Liika lumi mastossa on jo peruuttanut muun muassa yhdet Mynä-Rastit. Naapuriseura MS-52:n rakentamien tapahtumien on tarkoitus jatkua maanantaina 17.4. Vehmaan Seuralassa.

Laitilan Jyske aloittaa omien kuntosuunnistusten pyörittämisen viimeistään toukokuun alussa. Rauman seudullakin suosittu startti tapahtuu viikkojen 16-17 kohdalla kuntoilun vakioiltoina.

Veijo Viitanen