Veneiden kevätkunnostus täydessä käynnissä

0
Marianne Suvitie ja Nasu-koira Wadelma-veneen kannella.

Huhtikuisena lauantai-iltana Sorvakon venerannasta löytyi ahkeria veneenomistajia. Marianne ja Samu Suvitie Nasu-koiransa kanssa kunnostivat purjevenettään vesillelaskukuosiin. Komea s/y Wadelma -vene vuodelta 2000 on heillä kolmatta kesää.

– Olemme Suukarin rannassa kesät ja talvet täällä. Olemme olleet veneellä talvellakin lähes joka viikonloppu, Samu on laittanut uusiksi vähän kaikki. Tässä on lämmitin, niin tarkenee pakkasella, kertoi Marianne Suvitie.

Parin mukaan normaaliin veneen keväthuoltoon riittää pesu ja vahaus sekä tiikkikannen huolto.

– Syksyllä tehdään huolto koneelle, joten sitä ei tarvitse tehdä nyt. Myrkkymaali kun laitetaan pohjaan niin se kestää monta vuotta, totesi Samu Suvitie.

Hän kertoi vaihtaneensa viimeksi veneen käyttöveden ja viemärin putket sekä hankkineensa uuden sähköisen vessan ja uuden kylmäkoneen. Kustannuksia veneharrastukseenkin tulee aina.

– Kaikki venetarvikekamat mitä venetarvikeliikkeistä ostaa, maksaa. Saman osan saattaa saada muualta halvemmalla, vihjasi Marianne Suvitie.

Pitkiäkin matkoja seilaavat Suvitiet muistelivat päätyneensä veneen hankinnassa kompromissiin.

– Minä halusin kivat keittiötilat ja pentterin ja mies halusi, että vene on hyvä purjehtimaan. Tämä vene miellytti meitä molempia.

Vesillelasku on suunniteltu toukokuun ensimmäiseksi perjantaiksi.

– Se vähän myöhästyy, sillä pitäisi irrottaa tiikin liimaukset, että ne voi laittaa uusiksi. Sitä voi tehdä vain lämpimällä säällä. Tiikin päälle on suunnitelmissa myös levittää vaalentava aine, paljasti Marianne Suvitie.

Viime vuonna Wadelmaveneen Tanskaan ja Ruotsin Götan kanavaan suuntautuneet purjehdukset kestivät parin kuukauden ajan. Tänä vuonna vene nähdään Ruotsin Höga Kustenissa.

– Menemme Vaasaan ja siitä yli Ruotsiin. Sitten Ruotsin rannikkoa alas, kertoi Samu Suvitie.

– Alue on tunnettu hienoista maisemistaan, lisäsi Marianne.

Samalla rannalla samaan aikaan kunnosti s/y Mimosaa porilainen pariskunta Turo ja Jane Wilén .

– Vene on ollut meillä vuoden, se on ostettu viime keväänä, Turo Wilén kertoi.

Hän oli haastattelun alkaessa tekemässä kiillotushiontaa 11-metrisen veneen laitaan.

– Kiillotushiontaa tehdään hiontatahnan kanssa korjaamaan kiiltoa ja poistamaan jälkiä. Sen jälkeen pinta vahataan kesää varten, hän opasti.

Muitakin huoltokohteita löytyi.

– Moottoriin on tehty keväthuolto, potkuri on kiillotettu ja rasvattu. Masto täytyy myös tarkastaa. Aina tehdään jotain uudistuksia – nyt uusitaan sähköliittimiä.

S/y Mimosan huolto alkoi pääsiäispyhien aikaan.

– Asumme Porissa. Tämä on viikon sisällä kuudes kerta, kun käymme täällä. Vesillelasku on sitten kun saadaan kaikki kuntoon, summasi Turo Wilén.

Meripoikana jo parin kuukauden iästä olleen Turo Wilénin purjehdusinto syttyi 25 vuotta sitten.

– Tämä on kolmas purjeveneemme. Niitä ennen oli moottoriveneitä.

Selkämerellä ja Saaristomerellä purjehtineet Wilénit seilaavat mahdollisuuksien mukaan. Veneen kesäsatama on Suukarissa.

– Tämä on vähän kuin kesämökki; ei ole pakko kauheasti matkustaa.

Parasta purjehtimisessa on kuitenkin tietty hetki:

– Se kun moottorit sammutetaan ja tuuli alkaa viedä, kuvaili Turo Wilén lopuksi.

Sanna Halme