Veteraaniperinne jatkuu

0

Tänään vietetään jälleen kansallista veteraanipäivää. Veteraanipäivää on vietetty ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki aikanaan pääministeri Kalevi Sorsa.

Veteraanipäivää vietetään tänäänkin juhlallisesti alkaen seppeleiden laskulla Kalannissa, Pyhämaassa, Lokalahdella ja keskustassa.

Veteraaneja oli vuoden alussa joukossamme vielä kaikkiaan lähes 3 000. Osa heistä asuu Vakka-Suomessa. Veteraaniemme keski-ikä on kuitenkin jo yli 97 vuotta.

Vaikka veteraaneja, veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on yhä vähemmän, kansallista veteraanipäivää vietetään kuitenkin myös jatkossa, siitä huolen pitävät perinneyhdistykset. Jo nyt on perustettu maakunnallinen Varsinais-Suomen Sotaveteraanien 1939–1945 sotiemme -perinneyhdistys. Uudessakaupungissa tapahtumien koordinoinnista vastaa veteraaniperinnetoimikunta, jossa on mukana peräti 12 eri tahoa, mikä kertoo kiinnostuksesta asiaan. Perinnetoimikunnan tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia elossa olevista sotaveteraaneista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään. Ajan mittaan toimikunnan toiminnassa korostuvat veteraaniperinteen siirto tuleville sukupolville ja muistomerkeistä huolehtiminen.

Veteraaneille ja heidän puolisoilleen on tärkeä tieto, että myös jälkipolvet vaalivat heidän perinnettään. Kansallinen veteraanipäivä on tärkeä muistutus myös siitä pitkästä ajanjaksosta, joka alkoi marraskuun viimeisenä päivänä 1939. Suomi paini perättäisten sotien myllerryksessä pitkään, vasta 27.4.1945 viimeisetkin saksalaissotilaat poistuivat Lapista ja Suomen lippu pystytettiin kolmen valtakunnan rajapyykille.

Tänään on hyvä hiljentyä hetkeksi kunnioittamaan sotaveteraanejamme ja vaikka mielessään kiittää siitä, että meillä Suomessa on nyt näin hyvä elää.

Teija Uitto