Vihdoin kevät

0

Vanhan tähtitieteellisen määritelmän mukaan pohjoisella pallonpuoliskolla kevään katsotaan alkaa kevätpäiväntasauksena 20. tai 21. maaliskuuta ja päättyvän kesäpäivänseisauksena 21. tai 22. kesäkuuta.

Terminen kevät kestää kuudesta yhdeksään viikkoon. Tuolloin lumipeite katoaa ja luonto valmistautuu kesään. Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila liikkuu nollan ja plus kymmenen asteen välillä.

Se, milloin terminen kevät alkaa, vaihtelee. Esimerkiksi viime vuonna terminen kevät alkoi Varsinais-Suomessa jo helmikuun lopulla, mutta vuonna 2021 kevään alkua saatiin odottaa maaliskuun 21. päivään asti. Tänä vuonna kevään tuloa on saatu odottaa vieläkin pidempään.

Onneksi nyt sääennusteet lupaavat, että lämpötila nousee pääsiäispyhinä plus kymmeneen asteeseen ja sama suuntaus jatkuu ensi viikolla.

Vaikka pääsiäisen vietossa on vahva uskonnollinen sisältö, on pääsiäistä vietetty myös alkavan kevään juhlana. Talvi ja pimeys saa vihdoin väistyä valon tieltä. Pääsiäisperinteistämme esimerkiksi munat, pääsiäispuput ja tiput symboloivat uuden elämän syntyä, narsissit ja muu vihreä kevättä ja uutta kasvua.

Vanhan uskomuksen mukaan nouseva aurinko tanssi pääsiäisaamuna. Auringon nähtiin hyppivän ja ilakoivan ja ottavan näin osaa ihmisten iloon talven taittumisesta ja siihen, että elämä voitti jälleen kuoleman. Auringon tanssimisesta ennustettiin myös tulevan kesän säätä. Hypähtely oli merkki hyvästä tulevasta vuodesta.

Selvää on, että kevään tulolla on suurin merkitys maanviljelijöille. Mutta varmasti kevättä ovat kaivanneet jo muutkin. Esimerkiksi viherpeukaloille, kesämökin omistajille ja veneilijöille kevät tietää uuden harrastuskauden alkua.

Mutta vuodenaikojen vaihtumisella on myös taloudellisia vaikutuksia. On helppo ennustaa, että ainakin rengasliikkeissä alkavat nyt ne kiireisimmät viikot. Kevät näkyy myös mm. vapaa-ajan tarvikkeiden ja tekstiilien myyntiluvuissa. Talvivaatteiden tilalle hankitaan kevyempää ja kesäisempää. Mökille ostetaan ehkä uusi grilli ja kodin parvekkeelle uudet tuolit, jälkikasvulle mahdollisesti se uusi polkupyörä.

Vihdoin alkavaa kevättä tervehditään riemulla varmasti monessa liikeyrityksessä. Uusikaupunkilaisyritysten kevättarjontaan on helppo käydä tutustumassa vaikka tulevan lauantain pop up -tapahtuman merkeissä.

Maija Ala-Jääski