Wintterin taidekilvassa kovatasoinen viisikko – Taiteilijoiden teoksia on mm. Oodissa, Aalto-yliopistossa ja Uudessa lastensairaalassa

0
Pekka Jylhä teki teoksen Learning to fly vuonna 2018. Teoksessa oli ruostumatonta terästä, kristalleja ja valoja.

Monitoimijatalo Wintteri nousee kovan luokan sarjaan taidehankinnallaan. Finaaliviisikkoon valituilta taiteilijoilta on tilattu teoksia useisiin julkisiin tiloihin Suomessa ja myös ulkomailla.

Kuvataiteilija Petri Eskelinen tunnetaan esimerkiksi taideteoksestaan Napatutkija, joka valmistui Helsingin Uuteen lastensairaalaan vuonna 2019. Kuvanveistäjä Pekka Jylhän yksi tunnetuimmista teoksista on My Way, joka sijaitsee Lempäälässä, Piippo Oy:n vanhan tehtaan edessä olevassa liikenneympyrässä. Kuvataiteilija Laura Merzin taidetta löytyy muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodista.

Kuvanveistäjä Heli Ryhäsen teoksia on tilattu useisiin julkisiin tiloihin. Yksi niistä on installaatio Pistokas Satakunnan Ammattikorkeakoulun Porin kampuksen aulassa. Työpari Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teoksia voi nähdä muun muassa Uudessa lastensairaalassa ja Keilaniemen metroasemalla. He ovat tehneet teoksia myös Bergenin yliopistoon sekä Aalto-yliopistoon.

– Huomiota herätti kaupungin kokoon suhteutettuna poikkeuksellisen kunnianhimoinen taidehanke sekä uuden monitoimitalon mielenkiintoinen arkkitehtuuri, Petteri Nisunen kertoo, miksi työpari kiinnostui Wintterin taidehankinnasta.

Nisunen harrastaa veneilyä ja kertoo käyneensä Uudessakaupungissa joitain kertoja.

– Kaupunki on tehnyt sympaattisen vaikutuksen.

Laura Mertz on erikoistunut julkiseen taiteeseen. Häneen teki vaikutuksen Wintterin yhteisöllisyys.

– Eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten kohtaamiset monitoimitalossa on inspiroiva lähtökohta suunnittelutyölle ja houkutteli minut hakemaan mukaan hankkeeseen. Olisi kunniatehtävä luoda kohteeseen taidetta, joka toimii rakennuksen käyttäjien arjessa rohkaisijana, keskustelun avaajana, ilon tuojana ja opetuksen värittäjänä.

Petri Eskelinen kokee, että eri-ikäisten ja eri elämänvaiheessa olevien ihmisten itsensä kehittäminen Wintterissä lähestyy teemallisesti hänen teoksiaan, joissa hän on pyrkinyt tuomaan jollain tavoin useampia ihmisiä sosiaalisesti yhteen veistoksen keinoin.

– Myös rakennuksen kaunis arkkitehtuuri inspiroi ja paikka tuntui heti antavan paljon ideoita taideteokselle, hän kehuu.

Heli Ryhänen innostui Wintterin hienosta miljööstä ja tulevan rakennuksen monipuolisesta käytöstä.

– Myös kilpailuun varattu budjetti innosti. Se mahdollistaa monipuolisen suunnittelun ja teostarjonnan. Kilpailun toisessa vaiheessa teosten mahdolliset sijoituspaikat ovat tarkentuneet, tilaa on runsaasti ja on ilo huomata, että taidetta halutaan ja odotetaan, Ryhänen kiittelee.

Pekka Jylhä kiinnostui Uudenkaupungin historiasta ja paikallisista tarinoista.

– Olen inspiroitunut tutkimaan teoksissani paikallisia tarinoita, paikan historiaa ja modernia elämäntapaa suhteessa ihmiseen. Etsien mielelläni aivan uusia tai erittäin vanhoja polkuja, joita pitkin edetä. Uuden taideteoksen tekeminen on aina kiehtova seikkailu, johon heittäytyessään ei tiedä mihin päätyy, se on kuin raikas tuulen henkäys täynnä lumoa.

Petteri Nisunen kertoo, että Kastelin monitoimitalo Oulussa oli kohteena samantyyppinen kuin Wintteri.

– Teimme sinne vuonna 2014 kaksi teosta, joista toinen on rakennuksen ruokalan yläpuolella olevassa valokuilussa ja toinen on levittäytynyt eri puolille rakennusta, hän kertoo.

Mertz kertoo lähtevänsä jokaiseen uuteen julkisen taiteen hankkeeseen paikkasidonnaisuus edellä valiten kohteeseen ja sen ympäristöön parhaiten sopivimman lähestymistavan ja tekniikan.

– Pyrin siihen, että materiaalilähtöisyys ja käsillä tekeminen ovat vahvasti aistittavissa valmiista teoksistani. Visuaaliselle kielelleni on ominaista leikkimielisyys ja kokeilevuus. Haluan töilläni korostaa mielikuvituksen ja ilon tärkeyttä osana arkeamme.

Petri Eskelistä motivoi yleensäkin uteliaisuus uusien ideoiden edessä.

– Teos, joka herättää kysymyksiä, joihin minulla ei oikein ole selkeitä vastauksia, on kaikkein mielenkiintoisin projekti.

Heli Ryhänen sanoo suunnittelevansa teokset käyttäjälähtöisesti.

– Toivon, että teokset koskettaisivat, yllättäisivät aina uudestaan tilaan tai paikkaan saapuessa. Teokseni syntyvät ympärillä pyörivästä elämästä, globaaleista maailman tilanteista ja ihan arkisistakin tapahtumista. Töissäni on mukana myös kasvi- ja eläinkuntaa.

Näin kilpailu etenee

Monitoimijatalo Wintterin taidehankkeen ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 93 taiteilijaa.

Petri Eskelinen, Pekka Jylhä, Laura Merz, Grönlund & Nisunen ja Heli Ryhänen tekevät Wintteriä varten teosluonnoksen elokuun alkuun mennessä.

Valintalautakunta tekee ehdotuksen teoksen hankinnasta, mutta kaupungilla on oikeus tilata teos minkä tahansa kilpailussa sijoittuneen luonnoksen pohjalta.