Ympäristöteema näkyvästi esillä Rotarypiirin tapahtumassa Uudessakaupungissa

0
Rotarypiirin kuvernööri Martti Sjölund (oik.) käy sunnuntain ohjelmaa läpi Uudenkaupungin rotarien Raimo Rantasen kanssa.

Rotarypiiri 1410 kokoontui viikonloppuna Uuteenkaupunkiin vuosittaiseen piirikonferenssiinsa. Kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmaan kuului muun muassa erilaisten rotaryklubien toteuttamien hankkeiden esittelyä, tärkeää asiaa yhdestä rotarien uusimmasta teemasta eli ympäristöstä ja tietenkin iltaohjelma tasokkaine ohjelmineen.

Rotarypiiri 1410 käsittää Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan sekä osan Satakunnasta ja Hämeestä. Paikallisklubeja alueella on lähes 60 ja niissä noin 1900 jäsentä. Kuluvan toimikauden piirin kuvernöörinä on toiminut laitilalainen Martti Sjölund.

– Toimikausi alkoi heinäkuun ensimmäisenä ja kestää vuoden. Sitä edelsi pitkä valmistautuminen koulutuksineen. Tuleva kuvernööri tiedetäänkin kolme vuotta etukäteen, Sjölund sanoo.

Rotaripiiri on Sjölundin mukaan ”alusta,” joka luo edellytyksiä paikallisyhdistyksille toimia ja huolehtia yhteyksistä muihin piireihin ympäri maailman. Paikalliset klubit ovat järjestön varsinainen ulospäin näkyvä toimija. Paikallisyhdistyksiä toimii muun muassa Uudessakaupungissa, Laitilassa ja Mynämäessä.

Paikallisten rotariyhdistysten toimintaa ohjaavat järjestön maailmanlaajuiset periaatteet. Uusin painopistealue on ympäristö ja se näkyi Uudenkaupungin tapahtuman ohjelmassa monin tavoin.

– Paikalliset klubit voivat omalla talkootyöllään ja itse keräämillään varoilla kohdistaa toimintaansa hyvin vapaasti, järjestön kautta klubit osallistuvat ja saavat toisaalta lisäresursseja isompiin juttuihin.

Maailmanlaajuisia projekteja rotaryt ovat toteuttaneet paljon, yksi suurimmista on polion hävittäminen, jota on toteutettu jo lähes 40 vuotta.

– Paikallisessakin toiminnassa mietimme aina kussakin hankkeessa, että onko se tarpeellista ja yhteisön kannalta järkevää ja hyödyllistä. Pyrimme myös kaikessa tekemisessämme saamaan aikaan pysyviä vaikutuksia.

Rotarien tukemista uusimmista hankkeista hän mainitsee paralympiakomitean Valtti-hankkeen, jossa erityisnuorille tarjotaan liikuntamahdollisuuksia, Goodfather-hankkeessa on nuoria ohjattu kesätöihin ja myös muun muassa kouluvaari ja -muoritoiminta sekä Lippu tulevaisuuteen -hanke.

– Meillä on se periaate, että hyviä ideoita saa vapaasti lainata. Moni isokin hanke on aikanaan alkanut jossain paikallisyhdistyksessä virinneestä ideasta, joka on sitten levinnyt klubeihin ympäri maailman.

Sjölund vastasi kuvernöörinä Uudenkaupungin kokouksen ohjelmasta, käytännön tapahtumajärjestelyt hoiti Uudenkaupungin rotaryklubi, jonka presidenttinä toimii tällä hetkellä Mikko Lindfors .

Lauantain juontajana toimi Sami Kuronen ja ohjelmassa oli rotaryhankkeiden esittelyä, kuten nuorisovaihtoa ja rotarien rauhantyötä sekä jaettiin tunnustuksia ansioituneille rotareille. Iltajuhlassa esiintyi mentalisti Pete Poskiparta .

Sunnuntai aloitettiin edesmenneiden rotarien muistamisella ja Laulu-Veikkojen esityksellä, jonka jälkeen SYKE:n Jyri Seppälä kertoi ajankohtaista ympäristöasiaa ja Heli Laaksonen esiintyi.

Jussi Arola