Äitejä juhlitaan äitien ehdoin

0

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut alkoivat eilen perjantaina ja tänään illalla jännitetään, kuinka Käärijän käy Eurovision laulukilpailuissa. Onneksi huomenna sunnuntaina Leijonilla ei ole peliä ja Käärijän aiheuttamat mahdolliset voitonjuhlatkin ovat rauhoittuneet, sillä sunnuntaina juhlitaan äitejä.

Toivoa sopii, että juhlat eivät ole venähtäneet liian pitkiksi, sillä moni ravintola odottaa perheitä ruokailemaan. Myös kukkakaupat tekevät tähän aikaan vuodesta hyvää tulosta, vaikka monet lapset muistavat tuliaiset vasta matkalla ohittaessaan valkovuokkomeren.

Lily Laine kirjoitti luontopalstalla (US 11.5.), että pohjoiseen mentäessä valkovuokko harvinaistuu, joten Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin matkaavien kannattaa poiketa kukkakaupan kautta. Vai kerätäänkö pohjoisessa jotain muita kasveja äideille?

Äitienpäivää on vietetty Suomessa yli sata vuotta ja viralliseksi liputuspäiväksi se vahvistettiin vuonna 1947. Silloin, vain pari vuotta sotien päättymisen jälkeen päivä tuntui varmasti hyvin erilaiselta kuin nykyään.

Vaikka edelleenkin äitienpäivällä on arvokas maine. Silloin ei ole tapana riehua ja remuta, vaan juhlia rauhallisesti, mieluiten koko perheen kesken, jos se vain on mahdollista.

Päivään kuuluu hyvä ruoka, jonka tekemisessä tai edes pöydän kattamisessa toivottavasti isät ja lapset auttavat. Monessa perheessä tapana on myös ulkoilla porukalla ja ainakin Uudessakaupungissa siihen sopii perinteinen äitienpäiväsuunnistus.

Tästä lehdestä löytyy kuvavihjeet rasteille, joita voi kiertää omaan tahtiin kävellen, pyöräillen tai vaikka potkulaudalla. Ainakin sääennusteet ovat tällä kertaa kuvasuunnistajien puolella.

Vakka-Rastin kunto-terveysliikuntaosaston järjestämällä valokuvasuunnistuksella on pitkä perinne. Raumalta kopioitu liikkumaan kannustava suunnistus on edessä jo 43. kerran.

Meni sitten ravintolaan tai lenkille, tärkeintä on, että äitienpäivää vietetään niin kuin äiti haluaisi sitä viettää.

Risto-Matti Kärki