Ann-Christin Antell sai esikoisromaaninsa idean unessa

0
Ann-Christin Antellin suosittu puuvillatehdas-trilogia ei saa jatkoa. Parhaillaan kirjailija valmistelee uutta, naantalilaissisaruksista kertovaa sarjaa.

Kirjailija Ann-Christin Antell kävi Uudessakaupungissa kertomassa suositun kolmiosaisen Puuvillatehdas -sarjansa synnystä. Antellin historiaa, romantiikkaa ja yhteiskunnallisia teemoja tarjoavat romaanit sijoittuvat Turkuun, Barkerin puuvillatehtaan liepeille. Kirjoja on myyty yli 100 000 kappaletta ja niiden käännösoikeudet on myyty Ranskaan, Islantiin, Tanskaan ja Ruotsiin.

Esikoiskirjan suosio yllätti Antellin.

– Arvelin, että se kiinnostaa turkulaisia, mutta se, että kiinnostus on näin suurta, sitä en osannut ajatella.

Puuvillatehdas-sarjan ensimmäisessä osassa eletään 1800-lukua. Siinä kerrotaan nuorena leskeksi jääneestä rovastin tyttärestä Jenny Malmströmistä , joka tapaa puuvillatehtaan perustajan pojan Fredrik Barkerin . Jenny on tarmokas ja itsenäinen nainen, joka tekee elämässään rohkeita ratkaisuja, mutta ei ole immuuni rakkaudelle.

Toinen osa keskittyy Jenny ja Fredrik Barkerin ottotyttäreen Marttaan ja kolmannessa osassa liikutaan jo 1920-luvun Turussa Martan tyttären, Paulan mukana. 

Arkeologiaa ja historiaa opiskellut Antell on työskennellyt pitkään kirjastonhoitajana Turussa. Idean esikoisromaaniinsa hän sai unessa ja kehitteli sitä mielessään pitkään, ennen kuin pääsi itse kirjoitustyöhön. Historiallisen romaanin kirjoittaminen vaatii myös valtavasti taustatyötä.

– Ensimmäinen osa syntyi opintovapaalla, kun opiskelin luovaa kirjoittamista. Lähetin käsikirjoituksen muutamiin isoihin kustantamoihin ja muutaman kuukauden päästä Gummerukselta vastattiin. Käsikirjoitukseen ehdotettiin muutoksia, esimerkiksi päähenkilöä pidettiin liian täydellisenä ja tarinaan haluttiin lisää draamaa. Tein toivottuja muutoksia ja noin vuoden kuluttua sain kustannussopimuksen. Sillä välin olin jo kirjoittanut sarjan toisen osan.

Ajankuvan luomisessa kirjailija on käyttänyt lähteinä erityisesti vanhoja sanomalehtiä ja valokuvia. Monet asiat ällistyttävät nykypäivän ihmistä kuten vaikkapa se, että kirjastossa on ollut erikseen paremman väen ja rahvaan puoli ja vieläpä erikseen puolet naisille ja miehille sekä se, että kirjastokortin saamiseksi on tarvittu takaaja. Jotkut asiat taas eivät ole juuri muuttuneet.

– On huolestuttavaa, miten naisten oikeuksissa mennään nyt takapakkia esimerkiksi Afganistanissa. Tai, miten vuonna 1905 Turun tuomiokirkon edessä osoitettiin mieltä Venäjän sortovaltaa vastaan ja samaa tehtiin viime vuonna uudestaan.

Antellin mukaan Puuvillatehdas-trilogia ei saa jatkoa. Hän on kirjoittanut kolme sarjaan liittyvää joulutarinaa, jotka mahdollisesti myöhemmin yhdistetään yhdeksi niteeksi. Parhaillaan kirjailija keskittyy uuteen trilogiaan: 1900-luvun alkuun sijoittuvaan, kolmesta naantalilaissisaruksesta kertovaan tarinaan.

– Aloitin taustatyöt viime kesänä ja tavoitteeni on päästä kirjoittamaan kesäkuussa.

Ann-Christin Antell vieraili Uudessakaupungissa kirjaston kutsumana. Crusellissa häntä haastatteli kirjastonhoitaja Lauri Seutu .

Pirkko Varjo