Digitaidoille kova tarve

0

Tällä viikolla vietetään digitaitoviikkoa. Viikon teema on hyvin ajankohtainen, kun digipalvelut lisääntyvät ja muuttuvat koko ajan. Juuri kun vanhempi väki on oppinut käyttämään verkkopankkia ja sähköpostia, on otettava käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen ja taas opeteltava uutta.

Tällä viikolla Varsinais-Suomen hyvinvointialue avasi palvelustrategiaan liittyvän kyselyn verkossa. Varhan kysely antaa hyvin osviittaa siitä, mihin ollaan menossa. Myös sote-puolelle tulee digipalveluita lisää. Varhan kyselyssä kerrotaan muun muassa, että digitaaliset palvelut tarkoittavat esimerkiksi lääkärin tai hoitajan etävastaanottopalvelua. Kyselyssä yritetään myös kartoittaa, kuinka iso osa vastaajista kaipaisi apua digitaalisten palveluiden käytössä.

Omien digitaitojen arviointi on vaikeaa. Siinä missä nuoret käyttävät vaikka minkälaisia ohjelmia ja sovelluksia ja ties mihin käyttöön, vanhempi väki opettelee vasta perustaitoja.

Digi- ja väestötietovirasto julkaisi tällä viikolla digitaitosuositukset. Digi- ja väestötietovirasto määrittelee, että jokaisen suomalaisen pitäisi osata ainakin sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen käyttö ja palveluihin tunnistautuminen. Nämä vaatimukset kuulostavat helpoilta, mutta eivät sitä käytännössä välttämättä ole. Jo pelkästään älypuhelimen vaihtaminen uuteen vaatii nuoremmiltakin paneutumista.

Digiohjaukselle on kova tarve ja ohjausta pitäisi olla tarjolla jatkuvasti. Monet kaipaavat myös selkeää opastusta laitteiden hankintaan. Jos tietoa ei ole riittävästi, hankitaan helposti turhankin kallis laite. Usein ajatellaan, että seniori-ikäiset tarvitsevat digiopastusta, mutta ei kaikilla työikäisilläkään ole riittäviä digitaitoja.

Jos omassa työssään ei tarvitse digitaitoja, ne jäävät helposti hankkimatta.

Teija Uitto