Ensin jälkihehkua ja sitten kylpytakissa haahuilua – Iiris Helpiö julkaisee kaksi uutta laulua

0
Iiris Helpiö on julkaisemassa uutta musiikkia kahden kappeleen verran muutaman viikon välein.

Aloitetaan tarina alusta. Iiris Helpiö-Kilpeläinen (artistinimi Iiris Helpiö) tapasi vuonna 2008 lomallaan Sardiniassa baarissa naisen, joka kertoi nimekseen Laila .

– Sieltä tuli screeniltä jalkapalloa, mutta olisin halunnut katsoa Euroviisuja. Sain baarin työntekijältä läppärin, jonka kautta pääsi seuraamaan viisuja, kertoo Helpiö.

Joku nainen tuli siihen viereen kertoen olevansa myös kiinnostunut viisuista. Hän oli norjalainen Laila Samuels.

– Jossain vaiheessa hän kertoi olleensa mukana kirjoittamassa yhtä kisan kappaletta. Siinä sitten tutustuimme ja olemme sen jälkeen pitäneet yhteyttä Facebookin kautta.

Vuonna 2016 Laila Samuels oli mukana Norjan viisukarsinnoissa laululla Afterglow.

– Tykästyin lauluun ja kerroin, että haluaisin tehdä siitä coverin. Hän on odottanut kovasti sitä, mutta en saanut mitään aikaan. Ajattelin, että laulun voisi kääntää suomeksi. Aikaa kului. Sitten sain Kalle Klotzin innostumaan asiasta. Kallen kanssa saimme sen lopulta nopeasti tehdyksi, avaa Helpiö.

– Se taisi olla sellainen puolentoista tunnin pläjäys, kun sen kirjoitin, Kalle Klotz heittää.

Virallisten käännös- ja julkaisulupien kanssa meni oma aikansa, vaikka Samuels kirjoittajana ja esittäjänä olikin itse suotuisa käännösversioon.

Helpiön mielestä on hauska sattuma, kun hän ja Laila tapasivat Euroviisujen yhteydessä ja nyt julkaistava laulu liittyy sekin viisuihin.

Afterglow on suomeksi Hiilloksen hehkuun . Alkuperäisestä poiketen uusikaupunkilaisversio on duetto, eli Iiris Helpiön lisäksi äänessä on Kalle Klotz.

Virallinen julkaisupäivä suoratoistopalveluissa on 26. toukokuuta.

Vuonna 2021 ensimmäisen kappaleensa En tiedä julkaissut Iiris Helpiö laittaa kesäkuun 9. päivä ulos laulun Kylpytakissa , jonka sävel ja sanat ovat hänen omia.

– Se voisi olla henkilökohtainen voimalauluni. Tähän maailman aikaan monia ahdistaa. Niinpä voisi ajatella, kuinka lohdullista kaikki pieni onkaan. En tarkoita sitä, että ajelehtii, eikä yritä muuttaa maailmaa, mutta kaaoksessa joskus lohduttaa, kun miettii, miten pienenä hippuna tässä maailmankaikkeudessa ollaan, kuvailee Helpiö.

Hän tarkentaa, ettei laulussa ole suinkaan mistään ikäkriisistä kyse.

– Se on tavallaan vähän kieli poskella tehty hömppäbiisi. Se kertoo saamattomuuden sietämättömästä kepeydestä. Ollaan kotona vaan ja haahuillaan. Muutama koekuuntelijakin on tunnustautunut kylpytakkihaahuilijaksi, Helpiö hymähtää.

– Sellaiset tekstit resonoivat parhaiten, joista ihmiset löytävät itsensä, Klotz huomauttaa.

Iiris Helpiö toteaa olevansa kovin kiitollinen yhteistyöstä ja aatosten ymmärtämisestä kapellimestari Klotzille.

– Haahuilufiilis saavutettiin täydellisesti. Äänityksellä kuullaan myös duokaverini Päivi Kurkilahden pianoa, lisää Helpiö.

Iiris & Päivi keikkailevat tänäkin kesänä ahkerasti ja uutuutena on tarjota myös Trio Kukkanen, missä naiskaksikon lisäksi soittaa lootaperkussiota Mika Hieta .

Viisuteemaan Iiris Helpiö palaa myös keikan myötä, sillä yhdessä Päivi Kurkilahden kanssa hän johdattelee 13. toukokuuta Gasthaus Pookin liiterissä väkeä viisutunnelmiin.

He laittavat vähän glitteriä ylle ja discopallon alla esittävät erilaisia viisusäveliä lämppäämällä viisufinaalia Liverpoolista. Viisulähetystä pääsee seuraamaan screeniltä.

– Mukana saa laulaa, Helpiö hehkuttaa.

– Ja Käärijä on takuuvarmasti finaalissa! 

Laila Samuelsille laulu on henkilökohtainen voimabiisiLaila Samuelsin kirjoittamiaan lauluja on ollut useampia Norjan viisukarsintojen niin sanotussa kultaisessa finaalissa, eli neljän parhaan joukossa. Voittoa ei vielä ole kohdalle osunut.

Kalle Klotzin ja Iiris Helpiön nyt kääntämä, Samuelsin itsensä esittämä Afterglow sijoittui 2018 neljänneksi Norjan karsinnoissa.

– Se on minulle hyvin henkilökohtainen ja tärkeä laulu. Kirjoitin sen menetettyäni paljon läheisiä ihmisiä ja olin siinä käynyt vielä läpi avioeronkin. Tarve oli henkilökohtaiselle voimabiisille, Samuels toteaa.

Samuels on ollut kirjoittamassa yli kahta sataa laulua eri projekteissa niin Norjassa kuin Saksassa. Hänen yhtyeensä The Tuesdays ylsi Billboardin listoille Norjan listamenestyksen lisäksi.

– Oma suosikkini on Shandel & Samuels -duo, vaikka koronasulku teki stopin suunnitelmille. Duon kappale Desert Island sai jonkin verran soittoa myös Suomen radioissa, jatkaa Samuels.

Sooloartistina Afterglow on Samuelsin tunnetuin kappale.

Samuels kertoo olevansa mielissään Helpiön tekemästä versiosta, sillä sen tekemisestä on keskusteltu pitkään.

– On hauskaa ja outoa kuulla kappale kielellä, mitä et ymmärrä. Tiedän kyllä muutamia suomalaisia sanoja, kuten karhu, kiitos, tervetuloa, kippis ja rakastan sinua, Samuels paljastaa.

Kysyttäessä suosikkia euroviisusävelmien joukossa, Samuels nostaa esiin nimet Carola Häggqvist ja Johnny Logan . Laulun nimiä hän pudottelee Puppet On A Stringistä Kisses For Me -kappaleeseen.

Suomalaiseen musiikkiin löytyy myös kosketuspintaa.

– Olen kirjoittanut Niilalle kappaleita sekä tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Lxandran ja Janelyn kanssa. Muita tuttuja suomalaisnimiä ovat tietenkin Lordi, Nightwish, Bomfunk MC’s ja Sunrise Avenue.

Tällä hetkellä Laila Samuels on viimeistelemässä uutta albumiaan PLEXXXUS-projektillaan. Mukana häärii myös A-Ha:n tuottaja Roland Spremberg .

Ari Anteroinen