Euroopan kentiltä golfopettajaksi Ukiin – Ella Salminen haluaa opastaa erityisesti nuoria lajin pariin

0
Raumalainen Ella Salminen pelasi golfia vuosia Euroopassa.

Uudenkaupungin golfkenttä on ollut jo muutaman viikon auki. Varsinkin avajaisviikonloppu ja lyhyt lämmin jakso houkuttelivat paljon golfaajia kentälle.

– Olimme alueen ensimmäinen kenttä, joka avasi. Tuli mukavasti vieraspelaajia, Uudenkaupungin Golfklubin toimitus- ja toiminnanjohtaja Henri Hilpinen kertoo.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä klubi sai keväällä uuden golf pron eli opettajan, kun raumalainen Ella Salminen aloitti työssään.

– Alkeiskursseja, starttikursseja, yksityisiä tunteja, juniorien harjoituksia ja siihen päälle tulee vielä kouluryhmiä, Salminen selventää työtehtäviään.

Salmisella ei ole vielä aiempaa kokemusta golfin opettamisesta, mutta itse lajista on sitäkin suurempi tuntemus.

– Golfin parissa olen ollut lapsesta saakka ja pelannut pitkään Suomessa ja Euroopassa. 3–4 vuotta sitten lopetin pelaamisen. Olen ollut muissa hommissa golfin parissa ja nyt ensimmäistä kautta opetuspuolella.

Uuteenkaupunkiin Salminen päätyi, kun täältä kysyttiin kiinnostusta.

– Etsimme tänne uutta prota ja tiesimme Ellan taidot. Otimme häneen yhteyttä ja tässä ollaan, Hilpinen iloitsee.

Salminen on iloinen, että klubi tarjosi hänelle tätä tilaisuutta, vaikka kokemusta opetuksesta on vielä vähän.

Hän kiersi viimeiset kolme vuotta urastaan LETAS-tason kilpailuja eri puolilla Eurooppaa. Kilpailut ovat Euroopassa kakkostasoa, josta on mahdollista nousta kovempiin turnauksiin.

Palkintokaapista löytyy juniorivuosilta SM-mitali, mutta muuten hän ei nosta mitään yksittäistä saavutusta muiden yläpuolelle, vaan korostaa jatkuvan Euroopan kenttien kiertämisen arvoa.

Työ uudessa tehtävässä on alkanut antoisasti.

– Hyvin on otettu seurassa sisään. Jäsenet tulevat pikku hiljaa tutuiksi rangella, Salminen iloitsee.

Golfilla on ollut aiemmin elitistinen maine, mistä lajin piirissä on pyritty irti. Hilpinen ja Salminen huomauttavat, että jos tulee katsomaan kentän laidalle, niin huomaa, että ihan tavallisia ihmisiä siellä pelaa.

Salminen odottaa erityisesti, että pääsee opastamaan nuoria lajin saloihin. Klubilla on noin 50 alle 19-vuotiasta jäsentä, mutta heistä aktiivisia on vain kourallinen.

– Se on iso kehityskohde seuralle, että saamme alueen junioreita enemmän mukaan, Hilpinen sanoo ja uskoo, että Salminen on juuri oikea henkilö siihen tehtävään.

Ensimmäinen koululaisryhmä oli viime viikolla Salmisen opastuksessa.

– Jo seuraavana päivänä oli poikia rangella. Se helpottaa lajin aloittamista, kun täällä on mahdollisuus lainata mailoja ja junioreille pallot ovat ilmaisia, Salminen kertoo.

Hilpisen mukaan lajin aloittamista tehdään seurassa mahdollisimman helpoksi. Sitä palvelee myös helatorstaina 18.5. järjestettävä ”hyvän tuulen golfpäivä”, jolloin tarkoitus on houkutella uusia jäseniä.

Oli golfin aloittaja sitten juniori tai seniori, lähtee kaikki yleensä alkuasennosta, vaikka opetus on toki yksilöllistä, Salminen huomauttaa. Hän itse aloitti 9-vuotiaana.

– Veli pelasi silloin ja hänen kauttaan innostuin.

Hän lähti nopeasti mukaan kilpailuihin ensin Suomessa ja sitten Eurooppaan.

Salminen opiskelee parhaillaan golfopettajaksi Suomen Golfliiton ja PGA:n eli Golfammattilaisten järjestön koulutuksessa. Hän valmistuu 1,5 vuoden koulutuksesta joulukuussa.

Hän ei ole asettanut itselleen mitään tavoitteita opetuspuolella, vaan haluaa tehdä perustyötä lajin eteen.

– Junioripuoli tietysti aina kiinnostaa ja siellä auttaa nuoria eteenpäin, Salminen sanoo.