Huipputaidetta Ugissa

0

Kaikki eivät taida aina huomata, minkälaisia taide-elämyksiä meille täällä Uudessakaupungissa tarjotaan. Yksi esimerkki on lauantaina kulttuurikeskus Crusellissa avattu taidenäyttely Mystinen mesenaatti.

Lokalahdella syntynyt ja kunnallishallinnossa uransa tehnyt kamarineuvos Eero Rantanen keräsi elämänsä aikana laajan kokoelman suomalaista, virolaista ja venäläistä taidetta. Nyt tästä kokoelmasta esitellään Crusellissa muun muassa Nina Ternon, Milja Aarnion, Ina Collianderin, Erkki Hervon, Reino Hietasen sekä Evi Tihemetsin ja Vive Tollin teoksia. Kyseessä on siis näyttely, jota moni täältä lähtisi katsomaan muualle. Hienoa, että näyttelyn voi nähdä täällä kotikaupungissa.

Ensi kesän Rauhan Symposiumiin on tilattu rauhanteemainen teos virolaiselta säveltäjältä Rene Eespereltä. Tekstin teokseen on tehnyt kirjailija Sirpa Kähkönen. Teoksen kantaesitys on elokuun puolivälissä Uudessa kirkossa. Seuraavana päivänä teos esitetään Helsingin tuomiokirkossa.

Vastaavia esimerkkejä on lukuisia. Crusell-viikko on täynnä huippukonsertteja. Kaupungissamme käy esiintymässä artisteja, joita yleensä kuulee vain isoissa kaupungeissa. Usein konsertin lipunhinta on pienempi kuin Turussa, Tampereella tai Helsingissä, vaikka konsertissa kuullaan samat kappaleet. Kun esitys on pienemmässä salissa, se on tunnelmaltaan usein koskettavampi. Tämä pätee myös teatteriesityksiin.

Uudessakaupungissa saamme nauttia kiinnostavasta kuvataiteesta, paikallisesta ja muualta tulevasta. Esimerkiksi Runonkulman Galleriassa nähdään usein samoja taiteilijoita kuin Turussa.

Joskus tuntuu siltä, että kun esitys tai näyttely on omassa kaupungissa, sitä ei osata arvostaa yhtä paljon kuin jos sitä pitäisi lähteä katsomaan muualle.

Meitä uusikaupunkilaisia hemmotellaan kulttuurilla, kunpa vain huomaisimme sen ajoissa. Konsertit, teatteriesitykset ja näyttelyt tarvitsevat yleisöä. Ilman riittävän suurta yleisöä niitä ei kannata järjestää.

Äänestetään jaloillamme, että kaupungissamme voi jatkossakin nauttia taide-elämyksistä.

Teija Uitto