Ilmainen ohje matkailun edistämiseksi

0

Olen kotoisin Vakka-Suomesta, mutta olen asunut jo liki puolet elämästäni muualla. Kun muutimme jokunen vuosi sitten sitten hetkeksi Laitilaan, minusta tuntui siltä kuin olisin palannut maitojunalla kotiin, vaikka Laitila ei ollut koskaan ennen ollut kotini. Jokin tuntui kuitenkin väärällä tavalla tutulta.

Tuon selittämättömän tutun lisäksi löysin myös jotakin uutta ja ihmeellistä. Kiinnostuin paikallisten asiantuntijoiden rohkaisemana toden teolla seudun esihistoriasta, joka ikään kuin pilkistelee esiin sieltä täältä.

Ymmärsin, että tuo silmiemme edessä piileskelevä menneisyys tarjoaa meille samaan aikaan keinot sekä juurtua paremmin paikkaan, jossa olemme nyt, että matkustaa johonkin täysin toiseen todellisuuteen. Jos minun pitäisi kehittää Vakka-Suomea lomakohteena, hyödyntäisin ehdottomasti tätä ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Järjestäisin joka kesä Kalannissa suuret Miekin markkinat, niin kuin täällä Janakkalassakin pidetään Taaran markkinat. Teettäisin applikaation, jonka avulla olisi mahdollista suunnistaa muinaiskohteesta toiseen, ja saada niistä seikkaperäistä tietoa paikalle printattujen QR-koodien avulla. 

Vuokraisin turisteille metallinpaljastimia ja valjastaisin niiden käyttöä varten joutomaita, jotka kylväisin täyteen vanhoja pullonkorkkeja. Pystyttäisin linnavuorten laitamille karsinoita, joissa myisin ylihintaista ”muinaiskaljaa”. Kärräisin metsän täyteen pyöreitä kiviä, joista matkailijat saisivat rakentaa omia hiidenkiukaita ja haudata niihin vaikka mummojaan.

Äh. Ei kerrota tästä muille, mutta kyllähän me tiedämme, että eivät ihmiset ole niin kiinnostuneita metsässä olevista kivikasoista, että he lähtisivät niiden vuoksi minnekään. Tarvitaan jotakin suurempaa.

Seuraavassa suurpiirteinen ehdotukseni Vakka-Suomen matkailun tervehdyttämiseksi. Tarkat laskelmat, Power Point -kalvot ja konsulttipalvelut ovat tilattavissa oheisesta sähköpostiosoitteesta.

Esitän, että niin kunta- kuin järjestökentänkin toimijat alkavat laatia hakemuksia, jotta saataisiin varmistettua noin 113,44 miljardin euron suuruinen hankerahoitus, jolla toteutetaan Vakka-Suomen ylle valtava, noin 13 kilometriä korkea ja 5 kilometriä leveä täysbetoninen kalevanpoikapatsas.

Rakennusprojekti toteutetaan seuraavasti: 1. Teetetään hiilikuidusta patsaan kuorikerros esimerkiksi jollakin Vakka-Opiston kurssilla. 2. Komennetaan kyläyhdistykset ja muut eläkeläiskerhot hankkimaan talkooväkeä kuoren pystyttämistä varten. 3. Täytetään kuori betonilla helikoptereiden ja eräänlaisten katapulttilaitteiden avulla. 4. Maalataan yhdessä voimaantuen kalevanpojalle silmät, nenä ja suu. 5. Nautitaan.

On sanomattakin selvää, että tällaisesta patsaasta on seudulle monia hyötyjä. Se on vetovoimatekijä, se on symboli, se on variksenpelätti. Sen betoniin on tulevaisuudessa mahdollista esimerkiksi louhia väistötilat sille kirjastolle tai koululle, joka seuraavaksi paljastuu läpeensä homeiseksi kuolemanloukoksi.

Parasta on kuitenkin se, että giganttinen kalevanpoika näkyy niin kauas, että turistit ja muut muukalaiset voivat aivan hyvin katsella sitä omasta maakunnastaan käsin. Jos joku vieras auto tai traktori kuitenkin lähestyy, niin sen päälle voidaan heitellä patsaan päältä esimerkiksi mustesuihkutulostimia ja vanhojen matkailunedistämishankkeiden materiaaleja, niin päästään vihdoin niistäkin eroon.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien avustaja. 

Ossi Nyström

ossi.nystrom1@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän