Introlla pääsee laitesukelluksen tunnelmaan

0
Elias (vas.) ja Jussi Ketonen ihastuivat sukeltamiseen introkurssilla, takana myhäilee kouluttaja Arto Gustafsson.

Vakka-Suomen Urheilusukeltajien introkurssilla pääsee kokeilemaan laitesukellusta. Kahden tunnin tutustumiskurssiin kuuluu lyhyt teoriajohdatus, laitteiden esittely ja pukeminen ja sukellukset.

Viime lauantaina Arto Gustafssonin ohjauksessa ensimmäiset mutta tuskin viimeiset sukelluskokemuksensa hankkivat Elias ja Jussi Ketonen .

– Ikinä ennen ei ole sukellettu ja uintiakin harrastettu melko vähän. Saimme tämän introkurssin lahjaksi ja on ollut tosi mahtavaa, Ketoset kertovat.

Sukellukset olivat sujuneet oikein hyvin. Veden alla liikkumiseen tulee uusi elementti ja vapauden tunne, kun voi siirtyä kolmessa ulottuvuudessa. Laitteiston painoa voidaan säätää kullekin sopivaksi, jolloin ylöspäin tai alaspäin siirtyminen ei kuluta turhaa energiaa.

– Laitteiden kanssa ei ollut ongelmia, niiden käyttö on helppo oppia. Enemmän juttu oli pääkopasta kiinni, kun pitää luottaa laitteisiin ja uskaltaa hengittää veden alla.

Intro-kurssi on sopiva ponnahduslauta vakavamman sukellusharrastuksen pariin. Siinä pääsee helposti kokeilemaan, mitä sukeltaminen on.

– Uimahallin syvä allas on turvallinen kokeiluympäristö. Vesi on kirkasta eikä eksymään pääse ja pintaan on lyhyt matka, Gustafsson kertoo.

Laitesukellusvarusteet ovat melko kalliita, joten ihan hetken innostuksen puuskassa niitä ei kannata hankkia, vaan käydä ensin muutaman kerran kokeilemassa, olisiko laji sopiva.

– Sukeltaminen sopii kaikille, nuorille ja vanhoille, miehille ja naisille. Ulkovesissä lajiin tulee uusi elementti, kun ympäristö on erilainen.

Urheilusukeltajat järjestävät kesän aikana sukellusmatkoja avomerelle ja myös Hillisten louhimo on suosittu kohde. Introkursseja järjestetään tilausten mukaan aina lauantaiaamupäivisin uimahallissa.

Jussi Arola

Norppa-toiminta on uintia, sukellusta ja vesipelastusta



Norppa-toiminta on Sukeltajaliiton 7–15-vuotiaille tarkoitettu toimintamalli, jossa harjoitellaan sukeltamista, mutta tehdään paljon muutakin mukavaa ja hyödyllistä, kuten opetellaan pelastustaitoja. Vakka-Suomen Urheilusukeltajien Norppa-ryhmän vastaavana toimii Niina Kemppinen .

– Olen itse harrastanut sukellusta vajaa kymmenen vuotta ja se on koko perheen harrastus. 16-vuotias poikani Juuso on suorittanut Norppa-ohjaajan tutkinnon ja käytännössä hän toimii harjoitusten pitäjänä, mutta ikänsä puolesta hän ei vielä voi olla vastaavana, joten olen aina mukana lauantaisissa harjoituksissa, Niina sanoo.

Norpat toimivat talvikauden ajan ja harjoituksia on kerran viikossa. Ryhmään voi tulla mukaan koska tahansa, sillä tilaa on, mutta tämän kevään osalta harjoitukset ovat juuri päättymässä.

– Uimataito on ainoa vaatimus Norppiin pääsylle, sillä olemme käytännössä koko tunnin treenin ajan vedessä.

Treeneissä uidaan paljon, suoritetaan erilaisia taitoratoja ja harjoitellaan vesipelastusta eli koko aikaa ei vain sukellella. Vesipelastusta treenataan myös yhdessä kaverin kanssa.

Sukeltaminen ei juuri varusteita tarvitse. Uimahousut pitää olla ja lisäksi räpylät ja snorkkeli ovat hyviä apuvälineitä, mutta niitä saa kyllä lainaksikin kokeilua varten.

– Toimintaa voidaan suunnata osanottajien mukaan, jos vesi ei ole vielä aluksi tuttu elementti, tehdään enemmän erilaisia perusjuttuja ja opetellaan olemaan vedessä, tottuneet taas tekevät enemmän jo varsinaisia sukellusharjoituksia. Kun ohjaajia on paikalla kaksi, niin ryhmä voidaan helposti jakaa.

Sukellusliitolla on Norppien taitorata, joka toimii eräänlaisena testinä ja sen asioita Norpissa harjoitellaan, mutta mitään Norppa-koetta ei varsinaisesti ole.

Norppa-iän jälkeen voi harrastusta jatkaa seuran puitteissa, joko vapaasukeltajana tai laitesukeltajana. Norpat voivat myös olla mukana Urheilusukeltajien erilaisissa kesätapahtumissa kuten sukellusreissuilla muun muassa Hilloisten louhimolle tai merelle.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän