Vinkki: Käärihän vihreät viisueväät

0
Suomen viisuedustaja Käärijä tanssijoineen villitsee kansaa viisufinaaliisa lauantaina, mutta minkälaisin eväin. Kuva: Lennart Holmberg/TS

Nyt se on varmaa: Suomen Euroviisuedustaja Käärijä nähdään viisujen finaalissa lauantaina. Paitsi esiintyjille, on finaali kova puristus myös katsojille ja siksi onkin syytä varata iltaa varten kunnon eväät.

Suomalainen viisufani laittaa luonnollisesti tarjolle jotain vihreää ja pyöreää, Käärijän ikonisen esiintymisasun, vihreän boleron innoittamana.

Vihreä ja pyöreä kuin Käärijän bolero. Kuva: Arto Takala

Ensimmäinen mieleen tuleva syötävä vihreä ja pyöreä on tietysti Fazerin Vihreät kuulat. Mutta vaikka me pidämme Vihreitä kuulia suomalaisena tuotteena, niin itse asiassa herra Fazer toi reseptin, ja makeisten tekijänkin, Venäjältä Suomeen 1800-luvun lopulla. Marmeladi-innostuksen juuret lienevät tsaarin hovissa, joten ehkä Vihreät kuulat eivät sittenkään sovi suomalaiseen viisutarjoiluun.

Toinen kuuluisa pyöreä, ja sopivan vihreä, syötävä on Prinsessakakku. Vaaleanvihreällä marsipaanilla kuorrutettu leivonnainen on alkuperäiseltä nimeltään Grön tårta ja se oli Ruotsin prinsessojen Margarethan, Märtan ja Astridin lempikakku. Siitä siis nimi Prinsessakakku. Mutta voiko ruotsalaisella leivonnaisella juhlia suomalaisen viisumenestystä?

Suomalaista, vihreää ja pyöreää tarjottavaa onkin haastava löytää, ellei nyt sitten turvaudu perinteiseen Jalostajan hernekeittoon.

Tästä sitä vihreää ja pyöreää. Kuva: Jori Liimatainen.

Toimituksen ehdotus viisuillan menuun rungoksi on kuitenkin vihreä ja pyöreä, eli suomalainen keräkaali.

Kaali halkaistaan ja puolikkaat kaalinpäät asetellaan tarjoiluastiaan leikkuupinta alaspäin. Seuraavaksi haetaan kasa hammastikkuja ja pujotellaan niihin sopivia, suupalan kokoisia aineksia, kuten suomalaista juustoa, kurkkua, kirsikkatomaatteja, pikkunakkeja, jokainen makunsa mukaan. Täytetyt tikut isketään kaaliin kiinni ja niitä sitten voi jokainen napostella pitkin iltaa Cha cha chaan tahtiin.

Näppärät naposteltavat viihdyttävät viisuillanistujaisissa. Kuva: Jonny Holmén .