Kallis turvapaikkapolitiikka

0

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijan asuminen vastaanottokeskuksessa maksaa vuorokaudessa n. 50 euroa. Lapsen asuminen on puolta kalliimpi eli 100 euroa vuorokaudessa. Yksi turvapaikanhakija maksaa vuodessa 18 000 euroa, lapsi 36 000. Summat ovat päätähuimaavia.

Toisin sanoen yksi turvapaikanhakija maksaa yhtä paljon kuin yksi keskipalkkainen työntekijä saa palkkaa vuodessa. 1000 turvapaikanhakijaa maksaa 18 miljoonaa. Tässä ei ole mitään järkeä.

Tuskin moni vuotta asuukaan vastaanottokeskuksessa, en tiedä, mutta jotta oleskelu jäisi mahdollisimman lyhyeksi, pitää toimintaa tehostaa. Syy ei ole turvapaikanhakijassa, heitä täytyy auttaa, vika on päättäjissä ja systeemissä.

Uuden hallituksen täytyy ottaa lusikka kauniiseen käteen ja paneutua asiaan, Kallista on. Ei ihme, että kansalaisten suhtautuminen on nuiva turvapaikanhakijoita kohtaan. Kohde on väärä, syyllisiä ovat päättäjät. Turvapaikanhakijat ovat tulleet suojaan sodan keskeltä, eivätkä vaadi varmasti luksusluokan palveluja.

Entisessä kotikunnassani Kalannissa Hakava majoitti 15 ukrainalaista vuoden 15 000 eurolla kylätalossaan Hallun koulussa. Turvapaikanhakijat viihtyivät erinomaisesti. Tuo hinta 15 000 euroa on tietenkin vain pelkät lämmitys ym. kulut. Oli ilo auttaa.

Systeemin pitäisi olla sellainen, että välittömästi viikon sisällä vastaanottokeskuksesta siirtyminen omilleen omaa elämää elämään ja itse itsestänsä huolehtimaan olisi mahdollista. Sijoituspaikat on kartoitettava tietenkin etukäteen, että oleskelu vastaanottokeskuksessa jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Maasta löytyisi lisäksi helposti tarpeeksi perheitä, jotka korvausta vastaan ottaisivat kotiinsa pakolaisia. Kotiinsa saa ottaa, mutta sitä ei korvata. Kun tietäisin, paljonko vastaanottokeskuksissa asuneet ovat maksaneet yhteensä, kertoisin, paljonko olisi mahdollista säästää.

Tapio Lipsonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän