Kaupunki muistaa nuoria

0

Vaikka nuorisovaltuusto on saanut yhä enemmän asiaansa kuuluviin, tunsivat nuoret, ettei heitä kuultu kaupungin keskustan ajokieltoon liittyen. Kesällä mopoilla ja mönkijöillä ei ole asiaa keskustaan kello 22–6 välisenä aikana.

Nuoret eivät ole kaikki samanlaisia, aivan kuten eivät aikuisetkaan. Aina on heitä, jotka uhmaavat sääntöjä ja kieltoja, joko ajattelemattomuuttaan tai tahallaan.

Häiritsevä ajo kaupungin keskustassa pitäisi olla estettävissä ilman erillistä kieltoakin, mutta jo vuosia jatkunut häirintä koettiin nyt kiellon arvoiseksi.

Aina on ollut aktiivisia nuoria. Heitä, jotka liittyvät nuorisovaltuustoon, 4H-kerhoon, seurakuntanuoriin ja monenlaiseen vapaaehtoistoimintaan. Lisäksi heillä on aikaa ainakin urheilulle ja musiikille.

Sitten on nuoria, jotka eivät osallistu mihinkään yhteisölliseen toimintaan, vaan korkeintaan tapaavat kavereitaan vapaa-ajallaan. Yhden harrastus voi olla nettipelaaminen tai mopojen tuunaaminen.

Nuorison kokoontumispaikkojen puutteesta on puhuttu vuosikymmeniä. Aina välillä löytyy jokin ratkaisu, kunnes ollaan jälleen samassa tilanteessa.

Viime vuosina kehitys on ollut kuitenkin rohkaisevaa. On tullut skeittipuistoa ja siirreltävää pumptrack-rataa, joka on tällä hetkellä Kalannissa. On katukorista ja pienemmille leikkipuistoja, joita ehostetaan parhaillaan parempaan kuntoon.

Nuorille suunnattuja tapahtumia on ollut vähemmän, mutta siihenkin kaupungin nuorisopalvelut ovat tarttuneet. Kesäkuussa järjestetään ensimmäinen Santtiofest, jossa on paikalla dj, vaahtobileallas sekä nuorisovaltuuston pystyttämä lounge rannalla. Lisäksi nuoret pääsevät kokeilemaan sup-lautailua ja nauttimaan tarjoilusta.

Santtiofestin esikuva löytyy Raumalta, jossa maksutonta ja päihteetöntä OtaChill-tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2019 lähtien.

Kesällä nuorille on tarjolla myös retkiä, leirejä ja värikuulasotaa, mutta toivoa sopii, että nuoria ei unohdettaisi heti, kun syksy koittaa.

Risto-Matti Kärki