Kesä tuo muutoksia sote-palveluihin – Luvassa kesäsulkuja ja poikkeusaikatauluja

0
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluihin tulee muutoksia kesän ajaksi.

Kesäaika näkyy poikkeusaikatauluina myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) palveluissa ja toimipisteissä. Kesällä osa toimipisteistä on kokonaan suljettuina tietyn aikaa, osa toimii supistetuin aikatauluin ja jotkut toimipisteet sekä palvelut ovat avoinna normaalisti koko kesän ajan.

Tyks Akuutin päivystykset ovat koko kesän avoinna normaalisti. Myös pelastuspalvelut toimivat kesäaikana normaaliin tapaan.

Osa sote-keskuspalveluiden toimipisteistä (mm. terveysasemat, -keskukset, hammashoitolat) ovat kesällä suljettuina ja osassa toimitaan supistetulla aikataululla. Jos oma terveyskeskus tai -asema on suljettu, on sille järjestetty korvaava toimipiste, johon asiakkaat voivat olla yhteydessä sulkuaikana.

Myös osa sosiaali- ja vammaispalveluista toimii kesän aikana supistetusti. Jotkut toimipisteet ja palvelut saattavat olla jonkin aikaa kokonaan suljettuina.

Ikääntyneiden palveluissa järjestetään kesällä vähemmän kuntouttavaa päivätoimintaa ja vähennetään tilapäishoidon paikkoja. Tilapäishoidolla tarkoitetaan lyhytaikaista hoitojaksoa esimerkiksi omaishoitajan lakisääteisten vapaiden aikana.

Palveluiden supistamiset johtuvat siitä, että ikääntyneiden palveluihin ei ole saatu rekrytoitua kesäksi täyttä määrää sijaisia. Henkilöstön saatavuustilanne on ikääntyneiden palveluissa vaikea.

– Supistamisten jälkeen tilapäishoidon paikat kohdentuvat kesällä erityisesti omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseen sekä sosiaalipäivystyksen tarpeisiin. Tästä johtuen palvelua ei välttämättä pystytä tarjoamaan juuri siinä tilapäishoitoa tarjoavassa yksikössä, josta ikääntynyt on aikaisemmin saanut paikan, ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Marika Tuimala sanoo.

Myös pitkäaikaishoidon paikkoja on kesällä vähemmän kuin normaalisti. Pitkäaikaishoitopaikkojen osalta palveluita supistetaan pääsääntöisesti siten, että kaikkia yksiköissä vapautuvia paikkoja ei täytetä. Kenenkään pitkäaikaishoitopaikan saaneen ei tarvitse muuttaa yksiköstä toiseen.

− Joissain tilanteissa saatetaan joutua siirtämään asukas saman yksikön sisällä osastolta toiselle. Näitä siirtämisiä tehdään vain äärimmäisissä tilanteissa ja niistä tiedotetaan aina ensin asukkaita ja heidän omaisiaan, Tuimala sanoo.

Tyksin päivystykset toimivat normaalisti: Tyks T-sairaalassa ympäri vuorokauden ja Vakka-Suomen sairaalassa joka päivä klo 8–20.

Kesän aukioloajat
Sote-keskuspalvelut:

Kustavin terveysasema: Supistettu aukiolo: 8.5.–3.9.23, avoinna ma, ke ja to. Korvaava toimipiste joko Taivassalon terveysasema ma–to 8-15.30, pe 8–15 tai Uudenkaupungin terveyskeskus ma–pe klo 8–16.

Pyhärannan terveysasema on suljettu 5.6.–3.9.2023. Korvaava toimipiste on Uudenkaupungin terveyskeskus ma–pe klo 8–16.

Pyhärannan suun terveydenhuolto on suljettu: 26.6.–30.7.2023. Korvaava toimipiste on Uudenkaupungin suun terveydenhuolto.

Taivassalon suun terveydenhuolto on suljettu: 3.–23.7.2023. Korvaava toimipiste on Uudenkaupungin terveyskeskus ma–pe klo 8–16.

Vehmaan terveysasema on suljettu 17.–30.7.2023. Korvaava toimipiste on Taivassalon terveysasema ma–to klo 8–15.30, pe klo 8–15.

Vehmaan suun terveydenhuolto on suljettu: 3.–30.7.2023. Korvaava toimipiste: Uudenkaupungin terveyskeskus ma–pe 8–16 tai Taivassalon suun terveydenhuolto.

Sosiaali- ja vammaispalvelut:

Kustavi, Pyhäranta ja Taivassalo: supistetut aukiolot, tavoitettavissa puhelimella ja tarvittavissa ajanvarauksella vastaanotetaan asiakkaita.

Vehmaa: supistettu aukiolo: toimii ajanvarauksella klo 9–14.30.

Uusikaupunki: supistettu aukiolo: toimii ajanvarauksella klo 9–15.

Pajala, Uusikaupunki: suljettu 3.7.–6.8.

Touhula, Vehmaa: suljettu 3.–28.7.

Ikääntyneiden palvelut:

Sakunkulman päiväkeskus Uudessakaupungissa: suljettuna 3.7.–30.7.2023

Suvelakoti: osa paikoista pois käytöstä 3.7.–30.7.2023