Keskusta täynnä tapahtumia – Merefesti ulottuu torilta Kaupunginlahdelle

0
Aiemmin Merefestissä on nähty muun muassa sumopainia.

Uudenkaupungin kesä puhkeaa kukoistukseen lauantaina 10.6. Uudenkaupungin Yrittäjät järjestävät jälleen Merefestin, joka levittäytyy laajalle kaupungin keskustaan.

– Merefestin luovat kaupunkilaiset, kun lähtevät liikkeelle ja osallistuvat päivän ja illan viettoon. Tapahtuma on koko kaupungin yhteinen. Ohjelmanjärjestäjinä on paljon yhdistyksiä ja urheiluseuroja. Uudenkaupungin Yrittäjät vastaa lupa-asioista ja kaiken koordinoinnista, Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja Martti Luotonen kertoo.

Kaikki järjestelyt hoidetaan talkoovoimin, kuten on tehty useana vuonna aiemminkin. Luotonen sanoo, että jatkossa yrittäjäyhdistys voisi olla kiinnostunut ulkoistamaan päävastuun toteutuksesta, jotta tapahtumaan pystyttäisiin satsaamaan enemmän.

– Tapahtuman merkitys Uudellekaupungille on kuitenkin iso, joten tapahtumaan kannattaisi panostaa kunnolla.

Merefesti on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1989. Tapahtumalla on siis pitkä perinne ja sitä on toteutettu vuosien mittaan monella eri tavalla. Tänä vuonna tapahtuma levittäytyy torille, Rauhanpuistoon, Pakkahuoneen alueelle, Kaupunginlahden ympäristöön, Leijonapuistoon, padelkentän ympäristöön ja ravintoloihin. Alueelle ei ole pääsymaksua.

Markkinat torilla ja Rauhanpuistossa alkavat jo kello 8 aamulla ja jatkuvat aina iltakuuteen asti.

– Ohjelmaa on vauvasta vaariin, Uudenkaupungin Yrittäjien hallituksen jäsen Maija Talvinen lupaa.

Merefestissä on musiikkiesityksiä, nukketeatteria, kasvomaalausta, bingoa ja match show. Tapahtumassa voi tutustua meripelastukseen, rajavartiolaitokseen, purjehdusseuraan, merikeskukseen, puupaatteihin ja VPK:n sekä urheiluseurojen toimintaan. Kaupungilla nähdään vanhoja autoja, pappa-Tuntureita, moottoripyöriä, kaverikoiria, poneja, musiikkiesityksiä ja katutaidetta. Merefestissä voi seurata frisbeegolf-kisaa, padelia, yleisurheiluesittelyitä ja katukorista. Ilta päättyy tansseihin Pookissa.

– Jos Merefesti ei kiinnosta, niin sitten voi ostaa menolipun Turkuun, Luotonen vitsailee. Haapamäen Museoveturiyhdistyksen museojuna nimittäin liikennöi Turun ja Uudenkaupungin väliä samana päivänä.

Martti Luotonen ja Maija Talvinen kiittävät yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat tapahtuman.

– Kävijöiltä toivomme palautetta ohjelmasta, jotta voisimme ensi vuonna ottaa toiveet huomioon, Maija Talvinen sanoo.

Merefestin aikaan keskustassa on myös Kesäkuun Kutonen -liikuntatapahtuma, katukoristurnaus ja padelturnaus.

Kutojakävelijät kiertävät Kaupunginlahtea

Teija Uitto

Uudessakaupungissa on totuttu kokemaan joka kesä jotain hauskaa, jonka taustalta löytyy usein sama naisporukka. Naiset ovat koristelleet vanhan Saabin virkkaamalla graffiteja, maalanneet ilossi tualei, väkertäneet Mörnen edustalle hahmoja pellolle ja Tupsulasta on tullut Alisellekadulle jo pysyvämpi nähtävyys.

Tottahan naisporukka tempaisee myös Merefestissä. Anne Kuusisto keksi Merefestiin ohjelmanumeron nimeltä Kiertosilmukka neuloen Kaupunginlahden ympäri.

– Lankakerä vain taskuun, sitten kuljetaan ja tehdään. Voi virkata tai kutoa. Itse ajattelin kutoa sukkaa, Anne Kuusisto kertoo.

Lähtö Kiertosilmukalle on kello 11 sillan pielestä. Kävelylle voi osallistua etukäteen ilmoittautumatta.

– Välillä voi huilata ja istahtaa penkille tai vaikka kutoa ja istua koko ajan. Pääasia on, että syntyy semmonen kiva yhteisöllinen meininki, Kuusiston Anne sanoo.