Kevätkylvöt siunattiin Koivulan tilan ohrapellolla

0
Kylvösiunaustilaisuuteen oli erityisvieraiksi kutsuttu Kalannin koulun 2. luokan oppilaat.

Perinteinen kevätkylvöjen siunaaminen tehtiin tällä kertaa Koivulan tilalla Kalannissa. Siunaustilaisuuden piti Kalannin kappalainen Aino Savolainen apunaan kanttori Ari Stenman.

– Vaikka kylvösiunaus tapahtuu tällä kertaa täällä Kalannissa, Koivulan tilan pellolla, niin samalla me pyydämme siunausta kaikille kylvöille kaikkialla maailmassa, sanoi Aino Savolainen.

Savolainen muistutti, että kylvöjen siunaamisella on pitkät perinteet. Ennen kyläläiset kulkivat pellolle yhdessä kulkueena pyytämään sadolle suojelusta ja osoittivat näin nöyryyttä elämän antajan edessä.

– Samaa perinnettä me jatkamme nyt täällä ja voimme yhteisellä Isä meidän rukouksella pyytää antamaan meille tänä päivänä meidän jokapäiväisen leipämme.

Koivulan tilan isäntä ja MTK Vakan puheenjohtaja Elias Virtanen katsoo uutta satokautta toiveikkain mielin. Tilan viimeinen peltoala kylvettiin kylvösiunaustilaisuuden päätteeksi. Pelloilla kasvaa rehuviljaa ja sadosta menee myyntiin yli 90 prosenttia.

Uutta on se, että sioista on Koivulan tilalla luovuttu, ainakin toistaiseksi.

– Sikala tyhjennettiin viime heinäkuussa pitkien pohdintojen jälkeen. Katsotaan nyt onko päätös lopullinen. Kaikki riippuu siitä miten tuottajahinnat sianlihan osalta kehittyvät. Kysyntää olisi kyllä ollut, mutta hinta oli kannattavuuden kannalta liian alhainen, kertoi Virtanen.

Seurakunnan ja MTK Vakan järjestämään kylvösiunaustilaisuuteen oli kutsuttu erityisvieraiksi Kalannin koulun 2. luokan oppilaat.

– Me MTK Vakassa teemme mielellämme yhteistyötä koulun kanssa. On hyvä, että pääsemme konkreettisesti näyttämään lapsille mistä ruoka tulee ja mikä on vaikka leivän alkulähde, totesi Elias Virtanen.

Oppilaat pääsivät myös itse käsin kylvämään siunattuja ohranjyviä. Perinteiseen tapaan siunaustilaisuuden päätteeksi juotiin pellonvieruskahvit.