Professorit vastaavat lasten kysymyksiin – Rauhan Symposium jälleen kesällä, lapsille oma tapahtuma

0
Jaana Vasama ja Inkeri Parviainen esittelevät tuotteita, joita Rauhan Symposiumista voi ostaa muistoksi.

– Rauhan Symposiumiin kutsutaan myös ministeri, mutta vielä en tiedä, minkä niminen ministeri, Jaana Vasama viittaa käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin.

Asiat etenevät nopeasti. Kun ensimmäinen Rauhan Symposium järjestettiin vuonna 2017, Vasama asui Uudessakaupungissa ja oli valtuuston puheenjohtaja. Nyt hän asuu pääkaupunkiseudulla, mutta toimii silti symposiumin sisällöntuottajana.

– Viime symposiumin aikaan kaksi vuotta sitten maailma näytti toisenlaiselta kuin nyt. Silloin oli jo korona, mutta Ukrainan sodasta ei tiedetty, Vasama toteaa.

Suomen Tiedeseura esitti silloin tämän kesän Rauhan Symposiumin teemaksi Viroa.

– Viro ei siis ollut minun ehdotukseni, Vasama korostaa. Aihe kuitenkin sopii hänelle hyvin, sillä Vasama on Tuglas-seuran toiminnanjohtajana varsinainen Viro-asiantuntija. Symposiumiin saadaankin Viron nimekkäimpiä asiantuntijoita.

Symposiumissa on puhujana muun muassa Tarmo Soomere , joka on Viron Tiedeakatemian presidentti ja tunnettu meritieteilijä. Hänen tieteellistä erityisalaansa ovat tuulen, laivaliikenteen ja aaltojen tutkimus.

Virosta Uuteenkaupunkiin tulevat luennoimaan myös Naton Tallinnassa sijaitsevan kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen johtaja Mart Noorma , Tarton yliopistossa työskentelevä maantieteilijä Tiit Tammearu , psykologian tutkija Anu Realo , pitkän linjan journalisti Raul Rebane ja Viron suurlähettiläs Sven Sakkov.

– Toivon ihmisten lähtevän rohkeasti kuuntelemaan sellaistakin aihetta, joka on itselle vieras. Kun uskaltaa mennä vieraalle maaperälle, saa paljon enemmän, Vasama vakuuttaa.

Rauhan Symposiumissa on myös suomalaisia asiantuntijoita, kuten Kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri Taru Savolainen , kielitieteilijä ja tietokirjailija Janne Saarikivi, Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprin yliopistotutkija Anitta Kynsilehto sekä avaruusfyysikko Minna Palmroth.

Symposiumin moderoi televisiosta tuttu Jussi-Pekka Rantanen.

Kaupungin Rauhan Symposium -työryhmän jäsen Inkeri Parviainen uskoo, että tässä maailmantilanteessa osallistumisen kynnys tällaiseen tapahtumaan on tavanomaista matalampi.

Vasama uskoo, että tapahtuma antaa yleisölle enemmän kuin esimerkiksi Suomi Areena.

– Luentojen tauolla voi vaikka tarttua asiantuntijaa hihasta ja kysyä lisää. Näin läheistä kontaktia tutkijoihin ei saa Suomi Areenassa, hän vertaa.

Symposiumissa on myös kulttuuriohjelmaa. Kulttuurikeskus Cruselliin tulee näyttely, joka julkistetaan myöhemmin. Lisäksi yleisölle tarjotaan kolme konserttia. Italialainen Gorizian kitaraorkesteri esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa, Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa. Viron yksi rakastetuimmista bossa novan ja jazzahtavan musiikin laulajista Helin-Mari Arder esiintyy puolisonsa, kitaristi Tiit Raikin kanssa Pookin pihassa.

Rauhan Symposiumiin on tilattu myös rauhanteemainen teos virolaiselta säveltäjältä Rene Eespereltä . Tekstin teokseen on tehnyt kirjailija Sirpa Kähkönen . Teoksen kantaesitys on 19.8. Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Teos esitetään seuraavana päivänä Helsingin tuomiokirkossa osana Helsingin Urkukesä -ohjelmaa.

– Rauhan Symposiumin aikaan Pookin pihassa järjestetään myös tastingia ja markkinat, Vasama kertoo.

Rauhan Symposium on Uudessakaupungissa 17.–19. elokuuta. Luennot ovat maksuttomia.

Neljäs Rauhan Symposium

Ensimmäinen Rauhan Symposium järjestettiin 2017 ja se juhlisti Uudenkaupungin rauhan 300-vuotista historiaa. Sen jälkeen tapahtuma on järjestetty joka toinen vuosi.

Rauhan Symposium on Uudenkaupungin kaupungin tapahtuma, joka järjestetään yhteistyössä Suomen Tiedeseuran ja Tampereen yliopiston rauhan ja konfliktin tutkimuskeskus Taprin kanssa.

Tänä vuonna tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat myös Tuglas-seura, Viron Tiedeakatemia ja Uudenkaupungin seurakunta.

Lapsille ja nuorille oma symposium-päivä

Teija Uitto

Rauhan Symposiumissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lapsille ja nuorille oma symposium torstaina 17.8. Uudenkaupungin kouluissa järjestetään työpajoja ja tiedeluentoja.

Niiden lisäksi kulttuurikeskus Crusellissa on Kysy mitä vaan -tapahtuma, jossa professorit vastaavat lasten ja nuorten kysymyksiin. Kyselytunnilla aiheina ovat meri, avaruus ja Viro. Crusellin tilaisuus on yleisölle avoin. Työpajat on tarkoitettu vain koululaisille.

Rauhan Symposiumin sisällöntuottaja Jaana Vasama kertoo, että idea lasten ja nuorten symposiumista tuli kaupungin suunnalta.

– Idean keksi Rauhan Symposium -työryhmän jäsen Inkeri Parviainen, hän kiittelee.