Lauantailautanen: Tulen syömään hyvin

0
Kimchiä laitetaan Etelä-Koreassa jopa pannukakkuihin.

Jal meokketsseumnida! Tulen syömään hyvin!

Vaihto-oppilaamme pääsi seuraamaan kimchin valmistusta Etelä-Koreassa Busanin lähellä Yangsanin kaupungissa, jossa hänen ystävänsä perhe ja isoäiti asuvat.

Kimchin valmistus on prosessi, johon perheen isoäidin opastuksella ryhdyttiin. Jo päivää aikaisemmin toimelias isoäiti oli suolannut kiinankaalin. Näin saatiin kaalista puristettua ylimääräiset nesteet pois.

Myös kimchin tulinen kastike oli valmistettu tekeytymään jo päivää aikaisemmin. Mysteeriksi jäi, mitä kaikkea kastikkeeseen tulee, mutta ainakin gochugarua ja gochujangia.

Gochugaru on aurinkokuivattua korealaista punaista chilipippuria. Gochujang on kastike, joka sisältää mm. soijapapua, chilijauhetta ja kalakastiketta. Kuulostaa tuliselta!

Päivää aikaisemmin oli tehty myös retki meren rantaan, josta haettiin simpukoita kimchiä varten. Simpukat eivät kuitenkaan ole pakollinen raaka-aine, mutta tämän perheen versioon ne kuuluvat ehdottomasti.

Makutottumuksista riippuu, mitä raaka-aineita haluaa kimchiin käyttää. Esimerkiksi korealainen, valkoinen retiisi, eli mu, on suosittu ja samoin kevätsipuli ja ruohosipuli.

Seuraavana päivänä isoäiti oli jo aamusta siirtänyt olohuoneen huonekalut sivuun ja vuorannut olohuoneen lattian paksulla muovilla. Olohuoneen lattian lisäksi kädet suojattiin kumihanskoilla ja vaatteet muoviessuin. Joskus ruoanlaitto on sotkuista hommaa.

Lattialla työskennellen tulista kastiketta siveltiin kaalinlehtiin molemmin puolin ja ne taiteltiin kaikkien perinteisten sääntöjen mukaan neliön malliseen kimchiämpäriin vuorotellen kaalia, simpukoita ja seesaminsiemeniä.

Isoäidin lisäksi kimchin valmistukseen osallistuivat perheen molemmat aikuiset tyttäret, tyttärentytär ja vieraileva suomalainen, eli vaihto-oppilaamme. Myös toisen tyttären aviomies kävi auttamassa valmistuksessa.

Kimchin valmistuksen lomassa syötiin persimonhedelmiä ja palan painikkeeksi nautittiin makgeollia, eli riisiviiniä. Keskustelut kulkivat omia teitään, mutta useampaan kertaan palattiin kaukaiseen Suomeen.

Kun parin tunnin prosessi oli saatettu valmiiksi, päästiin jo maistelemaan ensimmäiset makupalat tuoretta kimchiä possun ja riisin kera.

Lopuksi kimchiä täynnä olevat ämpärit pakattiin tiiviisti kimchi -jääkaappiin. Sieltä riittää jaettavaa pitkäksi aikaa koko perheelle, lasten perheille ja jopa sedän perheelle.

Jal meokeosseubnida! Söin hyvin!

Kimchi-pannukakku

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

2 kananmunaa

150 g kimchiä

2 kevätsipulin vartta

Hippunen sokeria

Öljyä

Seesaminsiemeniä

Suikaloi kevätsipulin varret.

Tee pannukakkutaikina yhdistämällä vehnäjauhot, vesi ja kananmunat. Sekoita taikinan joukkoon kimchi, kevätsipulin varret ja hippunen sokeria.

Paista öljyssä paistinpannulla ohuita lettuja ja ripottele paiston alkuvaiheessa päälle seesaminsiemeniä.

Leikkaa letut kolmioiksi ennen tarjoilua ja dippaa lettuja soijakastikkeeseen, joka on maustettu chilihiutaleilla.

Annoksesta paistaa 2–3 isoa pannukakkua.

Tiina Perähannu-Silvola