Lauantain kruunajaisten kunniaksi leivotaan peribrittiläinen taatelikakku

0
Lauantaina kuningas Charles III:n kruunajaisia katsellessa voi nauttia taatelikakkua kinuskin ja marjojen kera.

Toukokuussa katseet ovat siirtyneet sumuiseen saarivaltakuntaan Euroopan laidalla, Ison-Britannian kuningaskuntaan. Sattumoisin siellä järjestetään peräkkäisinä viikonloppuina juhlallisuuksia, joita seurataan ympäri maailman.

Tänään lauantaina 6.5. Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas, Charles III , kruunataan virallisesti Westminster Abbeyssa Lontoossa. Aiemmista kruunajaisista onkin ehtinyt vierähtää tovi, sillä kuningatar Elisabetin kruunajaisia vietettiin vuonna 1953.

Heti kruunajaisten jälkeen alkaa kevyemmän juhlan aika, nimittäin Euroviisu-huuma, josta nautitaan vajaan viikon ajan. Euroviisut huipentuvat finaaliin lauantaina 13.5.

Tällä kertaa kruunajaisia varten on suunniteltu coronation quiche, jonka jokainen voi itse valmistaa ja nauttia juhlaa varten tuotetun erikoisoluen kera. Juhlapiiraaseen tulee mm. tuoretta rakuunaa, soijapapuja ja pinaattia. Palatsin sivuilta löytyy piiraaseen ohje ja se on omien mieltymysten mukaan muunneltavissa.

Vuonna 1953 ruokalajina oli kruunajaiskana, kermainen currykana, jota saattoi nauttia niin paahtoleivän kuin uuniperunan tai riisin kanssa.

Coronation quiche ei makuhermoja välttämättä kutkuttele, joten nyt valmistetaan peribrittiläinen taatelikakku kinuskikuorrutteella eli sticky date cake. Jos sinulla on taatelikakkuun jo luotto-ohje, leivo se ja keittele päälle tahmea kinuskikastike.

Sitten vain kauniit tarjoilut ja parhaat teekupit tarjottimelle ja tv:n ääreen todistamaan historiallista tapahtumaa.

Sticky date cake


1 pkt taateleita

3 dl vettä

1,5 dl sokeria

200 g voita

2 kananmunaa

1 dl kylmää vahvaa kahvia

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

Keitä vesi, paloiteltu taatelilevy ja sokeri pehmeäksi soseeksi.

Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää mukaan paloiteltu voi. Sekoittele välillä, jotta voi sulaa.

Sekoita joukkoon kananmunat yksitellen, jäähtynyt kahvi ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauhe-sooda-seos ja vaniljasokeri.

Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohja ja reunat on vuorattu leivinpaperiarkilla. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kakku saa olla juuri ja juuri kypsä. Jäähdytä kakku vuoassaan.

Kinuski


4 dl kermaa

2 dl fariinisokeria

Tarjolle kermavaahtoa ja marjoja

Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa noin 5–10 minuuttia. Kun seos alkaa sakeutua, tee testi, että kinuski pysyy kakun pinnalla ja valuu hallitusti reunoille.

Käytä noin puolet kinuskista kakun päälle ja jätä loppu tarjoiltavaksi erikseen yhdessä kermavaahdon ja esimerkiksi vadelmien kera.

Tiina Perähannu-Silvola