
Varsinais-Suomen alueella liikkuu satunnaisin väliajoin liikkuva resurssikeskus, eli neuvonta-auto, joka tuo julkisen puolen ja järjestöjen yhteistyönä vanhuspalvelujen työntekijät arkisiin ympäristöihin esimerkiksi kauppojen pihoille. Neuvonta-auto on viikon sisällä kiertänyt Kalannissa, Pyhämaassa ja alkuviikolla Lokalahdella sekä keskustassa.
– Tarjoamme matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa. Esimerkiksi vaikka kauppareissujen yhteydessä voi tulla kyselemään erilaisia mieltä askarruttavia asioita, Satu Järvenpää Turun Lähimmäispalveluyhdistyksestä kertoo.
Liikkuva resurssikeskus on Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen kumppanuustoimintaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan kanssa. Lisäksi tarpeiden mukaan erilaiset järjestöt voivat lähteä auton mukaan jakamaan ja välittämään senioreille tietoja eri aiheista.
– Täällä meillä oli mukana resurssikeskuksen järjestötyöntekijä, Varhan terveydenhoitaja ja fysioterapeutti, jotka antoivat Varhan ikääntyneiden kotiin saatavista palveluista tietoa sekä liikuntavinkkejä.
Toiminta on alkanut vuonna 2016 yhdistyksen kehittämishankkeen avulla, mutta aluksi yhdisyksellä ei ollut käytössä autoa. Nykyään toiminta on vakiintuneempaa.
– Aluksi olimme Turun katvealueella, mutta aika pian siitä toiminta laajeni, kun aloimme tekemään yhteistyötä eri kuntien kanssa. Oleellisinta tässä on liikkuvuus ja se, että seniori tapaa samassa paikassa julkisen ja järjestöpuolen työntekijät.
Järvenpää kertoo, ikäihmiset tulevat autolle keskustelemaan hyvin arkisista asioista, kuten vaikkapa mitä alueelle kuuluu tai kännykän käytöstä.
– Meillä on kaksisuuntainen tiedonkulku, että me viedään tietoa senioreille, mutta me viemme heiltä tietoja myös eri tahoille.
Yleiset aiheet ovat myös kotiin saatavien palveluiden, esimerkiksi siivousavun, kyseleminen. Koronapandemian jälkimainingeissa yksinäisyys on lisääntynyt, josta ikäihmiset haluavat keskustella.
– Yhdessä yritämme auttaa ja miettiä, miten siitä pääsisi eteenpäin.
Varha on myös herättänyt eri kaupungeissa keskustelua ikäihmisissä. Hyvinvointialueen toiminta on vielä suhteellisen uutta, mihin liittyen seniorit tulevatkin kyselemään tarkentavia kysymyksiä.
– Vielä valitettavasti aika huonosti netistä löytää eri toimintojen osoitepaikkoja, vanhusneuvola Kompassin terveydenhoitaja Sari Mykrä Sakunkulmastatoteaa.
Järvenpää lisää, että netittömien ikäihmisten huomioiminen on erityisen tärkeää.
– Heitä ei saa unohtaa. Heidän tiedonsaannin ja osallistumismahdollisuuksien turvaaminen on iso asia.
Järvenpää pitää liikkuvaa resurssikeskusta ikäihmisille erittäin tärkeänä lisänä nykyisten palvelujen ohella. Jos kynnys lähteä isoihin neuvontapisteisiin on liian iso, resurssikeskus tarjoaa kotien lähelle tulevaa matalankynnyksen palveluohjausmahdollisuutta.
– Vaikka tämä on neuvonta-auto, niin haluamme tuoda myös iloa ihmisille ja niin iloisissa kuin suruissa voi tulla vaihtamaan kuulumisia, Järvenpää ilmoittaa.