Lukiodiilissä pääsee testaamaan yrittäjyyden alkeita – Kaveriporukka ideoi viimeiseen tehtävään Uusikaupunki-palapelin

0
Lukiodiililäiset ideoivat Uusikaupunki-palapelin Sorvakon sillan kupeessa olevasta maisemakehyksestä.

Uudenkaupungin lukiossa on jo vuosia järjestetty valinnainen yrittäjyyskurssi, josta käytetään tuttavallisemmin nimeä ”lukiodiili”. Lukion toisena opiskeluvuotena suoritettavassa kurssissa opiskelijat saavat yrityksiltä liiketoimintaosaamiseen liittyviä tehtäviä, joita ratkotaan ryhmätöinä.

Yksi kurssin ryhmistä on kaveriporukka, johon kuuluu Oskari Lalla, Joel Jäspilä, Elias Flemming, Eeli Kunvik, Veikka Kuisma, Jasper Virtanen ja Samuel Juvonen. Vuosien varrella lukiodiiliin on löytynyt hyvin ryhmiä, ja tämäkin poppoo halusi lähteä testaamaan yrittäjyyden alkeita.

– Kurssi-ideahan tässä on hyvin mielenkiintoinen. Kilpaileminen ja erilainen tekeminen on innostavaa ja kyllähän tienaaminenkin kiinnostaa, Jäspilä kertoo.

Lalla lisää, että yrittäjyydessä vaaditaan tietynlaista kilpailuviettiä, jota pääsee käytännössä kokeilemaan kurssin aikana.

– Halu testata siipiään, kuinka erilaisista tehtävistä ja haasteista selviää. Hyvin on tähän mennessä pärjätty.

Yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret kertovat, että kurssi on vastannut ennakko-odotuksia positiivisessa mielessä.

– Erilaisia ideoita ja ajatuksia on saanut heitellä paljon ja pohtia eri näkökulmia esimerkiksi myymisen saralta, Lalla toteaa.

Kurssilaisilla on lukuvuoden aikana ollut kolme tehtävää, joista viimeinen on tällä hetkellä käynnissä. Yhteistyössä Uudenkaupungin Yrittäjien kanssa ryhmien on pitänyt suunnitella jokin tuote, joka liittyy jollain tavoin Uuteenkaupunkiin.

Lallan ryhmä alkoi yhdessä pallotella erilaisia ideoita ja asioita vaatteista kosmetiikkatuotteisiin, kunnes väläys tapahtui pelien kohdalla.

– Keksittiin kaupunkipalapeli. Voisimme kuvata jonkin kaupunkikohteen, ja kun tykkään valokuvata, niin siitä oli helppo lähteä liikkeelle, Lalla muistelee.

Kuvaksi valikoitui Lallan ottama kuva Sorvakon sillan kupeesta olevasta maisemakehyksestä. Ryhmä myy palapeliä Uudenkaupugin Yrittäjien ylläpitämästä verkkokaupasta, josta kuka tahansa voi käydä ostamassa palapelin.

– Kilpaillaan, kuka ryhmistä tekee eniten rahaa. Palkintona on tietenkin mainetta ja kunniaa, mutta ilmeisesti jokin osuus tuloista jää meille sitten.

Lukiodiili päättyy lukuvuoden osalta pian, mikä vähän harmittaa Lallan ryhmää. He rohkaisevat uusia kakkosluokkalaisia osallistumaan syksyllä kurssille, mikäli yrittäminen kiinnostaa.

– Ei tällaisia juttuja pääsisi välttämättä muuten kokemaan lukioaikana. Tässä pääsee näkemään pintaraapaisun yrittäjän arjesta, ryhmäläiset toteavat yhteen tuumiin.

Päivitetty 10.5. klo 19.10 Samuel Juvosen nimi ja korjaus tuotteen suunnitteluun liittyen