Markkinaoikeus: Kaupunki rikkoi hankintalakia katulamppujen kilpailutuksessa

0

Markkinaoikeus on antanut ratkaisun, jonka mukaan Uudenkaupungin kaupungin hankintayksikkö on rikkonut hankintalakia. Tapaus liittyy Mörnen alueen katuvalaistuksen hankintaan, josta ulko- ja katuvalaisinvalmistaja Strihl Scandinavia Ab jätti markkinaoikeudelle oikaisuvaatimuksen alkuvuodesta.

Kaupunki valitsi katulamppujen toimittajaksi Sonepar Suomi Oy:n tarjouksen ja hylkäsi Strihlin tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena. Kaupunki sitoutui alun perin siihen, ettei se laita hankintapäätöstä täytäntöön, kun asia on kesken markkinaoikeudessa. Hankintayksikkö kuitenkin myöhemmin pyysi, että markkinaoikeus sallisi hankinnan toteuttamisen, mutta markkinaoikeus hylkäsi vaatimuksen.

Strihl Scandinavia vaati, että markkinaoikeus kumoaa hankintapäätöksen, kieltää hankintayksikköä jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä ja velvoittaa yksikön korjaamaan virheellisen menettelyn. Strihl vaati kaupungilta 6 000 euron hyvitysmaksua ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Yritys perustelee vaateitaan sillä, että kaupunki on tarjouspyynnössä viitannut hankintasäännösten vastaisesti tiettyyn tuotemerkkiin, vaikka hankinnan kohteena olevien valaisimien ominaisuudet, ulkomuoto ja rakenne olisivat olleet määriteltävissä ilman tuotemerkin mainitsemista. Valittajan mukaan hankintayksikkö ei ole kohdellut tarjoajia tasapuolisesti.

Kaupunki vaati markkinaoikeudelta valituksen hylkäämistä sekä valittajalta oikeudenkäyntikuluja. Hankintayksikkö toteaa laatineensa tarjouspyynnön hankintasäännön mukaisesti. Kaupungin mukaan Strihlin tarjoamat valaisimet eivät vastanneet kaupungin asemapiirustuksessa kuvattua.

Markkinaoikeus toteaa, että hankinnan kohteena olevat valaisimet olivat luonteeltaan sellaisia, että ne olisi ollut mahdollista kuvata tarjouspyynnössä tuotemerkkiä mainitsematta. Asemapiirustuksessa ei markkinaoikeuden mukaan ole käynyt selkeästi ilmi tarkempia valaisinten ulkomuotoon liittyviä yksityiskohtia.

Markkina-oikeuden mukaan hankintayksikkö on menetellyt hankintasäännösten vastaisesti. Kaupungin on järjestettävä virheellisen menettelyn takia kokonaan uusi tarjouskilpailu. Markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut kohtuullisella määrällä. Hankintayksikkö vastaa myös itse omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Markkinaoikeus kumosi kaupungin teknisen lautakunnan tekemän hankintapäätöksen ja kieltää kaupunkia tekemästä hankintasopimusta sakon uhalla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän