Ajokielto on järeä

0

Kaupunginhallitus teki maanantaina päätöksen, joka ei tunnu kenestäkään ihan hyvältä. Kaupunginhallitus päätti rajoittaa kesällä L-luokan ajoneuvojen, eli lähinnä mopojen ja mopoautojen, ajoja keskustassa yöaikaan. Ratkaisu on järeä, ja kaupunginhallituksessa tiedettiin jo etukäteen, että metelihän siitä syntyy.

Kaupunginhallituksessakaan ei oltu päätöksestä yksimielisiä ja nekin, jotka sen puolesta äänestivät, olivat harmissaan. Kukaan ei olisi halunnut näin ikävää päätöstä, mutta kaupunginhallituksessa ei enää yksinkertaisesti tiedetty, mitä muutakaan tehdä.

Nuorten mopojen pärinästä yöaikaan keskustassa on valitettu vuosikausia. Ensimmäisen kerran kaupunginhallitus käsitteli asiaa jo vuonna 2011. Silloin mopoilla pärtsäilleet ovat jo aikuisia, nyt keskustassa ajelee uusi porukka. Perinne siis jatkuu.

Vuosien mittaan on vedottu nuoriin ja pidetty useita neuvotteluja, miten moporallia keskustassa voitaisiin rauhoittaa, sillä pitäähän ihmisten saada öisin nukuttua. On puhuttu moposuorasta, mutta asia ei ole edennyt. Ilmassa on nimby-ilmiötä, kukaan ei halua mopojen pärinää omille nurkilleen. Lisäksi on mietitty vastuukysymyksiä. Kuka vastaa, jos joku nuorista loukkaantuu moposuoralla?

Päätös ajokiellosta on jo herättänyt somemyrskyn. Se on ymmärrettävää, sillä onhan kiellon viesti nuorille negatiivinen. Nuoret kokevat helposti olevansa ei-toivottuja.

Kieltoa parempi ratkaisu olisi sittenkin sen moposuoran perustaminen jonnekin. Paikan pitäisi olla kohtuullisen matkan päässä keskustasta, mutta niin, ettei se häiritse ihmisten yöunia. Luulisi, että pinta-alaltaan näin laajasta kaupungista sellainenkin paikka löytyisi. Kaupungissa toimii ainakin kaksi moottoripyöräseuraa. Löytyisikö niistä vapaaehtoisia järjestämään vaikka jotain mopoihin liittyvää toimintaa, mikä ei tuntuisi nuorista valvonnalta? Voisiko ongelmaan vielä sittenkin löytyä myönteinen ratkaisu?

Teija Uitto