Nuorilta ei kysytty ajokiellosta

0
Emil Haijanen

Kaupunginhallituksen päätös kesällä toteutettavasta ajokiellosta on herättänyt paljon keskustelua uusikaupunkilaisten nuorten keskuudessa. Ajokielto on voimassa joka päivä kello 22–06 ja se koskee L-luokan ajoneuvoja, eli esimerkiksi mopoja, joitakin mönkijöitä ja mopoautoja.

Tonteille ajo on edelleen mahdollista, mutta ajokiellolla pyritään ehkäisemään mopoilla häiriökäyttäytymistä. Autoilla ajaminen keskustassa on edelleen ajokiellon aikana sallittua.

Haastattelimme aiheesta uusikaupunkilaisia nuoria. Esille nousi erityisesti huoli siitä, ettei nuoria ole osallistettu tarpeeksi tehtyyn päätökseen. Lisäksi se, ettei kielto koske autoja, hämmensi nuoria. Mönkijöitä koskevat ajoneuvoluokitukset ovat monimutkaisia. Osa mönkijöistä kuuluu L-luokkaan ja osa T-luokkaan. Monet nuoret eivät epäselvien tietojen takia edes tiedä, koskeeko ajokielto heitä.

Helmi Rantanen

1. Mitä ajoneuvoa ajat?

2. Miksi ja milloin ajat?

3. Mitä mieltä olet ajokiellosta ja miten se vaikuttaa nuoriin?

4. Olisiko tilanteen voinut mielestäsi hoitaa jollain muulla tavalla?

Emil Haijanen16-vuotias, yhdeksäsluokkalainen Uudenkaupungin Yhtenäiskoulusta

1. Mopoa

2. Tarvitsen mopoa paikasta toiseen liikkumiseen. Ajaminen on minulle myös mukavaa ajanviettoa. Elinpiirini kaupungissa laajenee kun pääsen liikkumaan vapaasti.

3. Ymmärrän täysin miksi ajokielto otetaan käyttöön, mutta mielestäni ratkaisu on kuitenkin väärä. Ajokielto vaikuttaa myös niihin, jotka eivät aiheuta häiriötä ajaessaan keskustassa. Ajokiellon vuoksi joudun muuttamaan ajanviettopaikkojani ja keksimään keskusta-aluetta kiertäviä reittejä tehdessäni esimerkiksi useampia siirtymiä kaupungissa illan mittaan.

4. Olisin lähtenyt kontaktoimaan nuoria aiheen tiimoilta, kuten asian käsittelyssä on aiemmin tehty. Silloin siitä oli apua. Kuitenkin tästä on jo useita vuosia aikaa. Mielestäni nuoria ei osallistettu tarpeeksi tähän päätökseen, vaikka se koskeekin nuoria. Nuorten mielipidettä olisi pitänyt kysyä. Päätös syrjii nuoria. Autolla keskusta-alueella ajelevat ihmiset aiheuttavat toisinaan ihan samanlaista meteliä, välillä jopa pahempaakin. Olisitte sitten kieltäneet kaikki ajoneuvot, jos kielto piti tehdä.

Lauri Karppinen16-vuotias, Uudenkaupungin lukion ensimmäisen vuoden opiskelija

1. Koppimönkijää

2. Ajan kouluun ja harrastuksiin. Ajelen myös vapaa-ajalla.

3. Ajokielto on vähän huono juttu. Sitä ei välttämättä tulla edes noudattamaan kunnolla. Myös kiellon valvominen voi olla hankalaa. Ajokielto tulee vaikuttamaan iltaisiin ajanviettoihini aika pahasti ja muuttamaan niitä.

4. Ajokiellon sijaan oltaisiin voitu miettiä nuorten ajanviettopaikkoja. Niitä ei juurikaan ole, joten nuoret viettävät aikaa kaupungilla ajellen.

Viivi Hannula17-vuotias, Uudenkaupungin lukion toisen vuoden opiskelija

1. Mönkijää

2. Ajan kouluun ja töihin.

3. Ajokiellossa ei ole kauheasti järkeä. Uskoisin, että autot pitävät keskustassa yhtä kovaa tai kovempaa ääntä. Mielestäni keskustaan muuttaessa tulisi ymmärtää, että keskustassa voi olla meteliä. Se on tietoinen riski. Ajokielto vaikuttaa nuorten ajoreitteihin. Jos töistä pääsee kymmeneltä, joutuuko kiertämään kauempaa kotiin?

4. Esimerkiksi nuorisovaltuustoa ei tietääkseni kuultu asiasta. Nuorilta olisi pitänyt pyytää ehdotuksia. Aikuisten ei olisi pitänyt yksin päättää vain nuoria koskevaa asiaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän