”Onneksi lähdettiin, sillä kivaa on ollut!” – Hurjat auto- ja moottoripyörätemput kiinnostivat noin kahta ja puolta sataa katsojaa

0
Monster Jamistakin tuttu ajopeli survoi autoja romuksi ja lensi välillä ilmassakin Vesa Kivimäen käskiessä.

Valmet Automotiven parkkipaikalla oli maanantai-iltana aikamoista pärinää ja kumin sekä bensan katkua, kun Uuteenkaupunkiin oli saapunut Crazy Drivers Stuntshow. Noin 250 henkeä tuli katsomaan showta, jossa pelti ja bensa oli halpaa ja vaarallisia sekä taidokkaita temppuja riitti.

Niin sanotussa motor action -showssa väki pääsi livenä näkemään esimerkiksi elokuvastuntteja, autokolaridemonstraatiota, auton ajoa kahdella pyörällä ja moottoripyörätaituruutta. Sokerina pohjalla Monster Jameistakin tuttu Raging Bull Monster truck teki selvää parista autosta.

Pääsivätpä jotkut onnekkaat myös jättipyöräisen auton tai BMW:n ja Mercedeksen kyytiin kaksipyöräajelulle.

Kiertueporukasta paikalla olivat isäntä itse, eli Guinness World Record -tittelin haltija, maailmanmestari taitoajaja Vesa Kivimäki , pyöränumeroista vastanneet WildRiders Atte Niskanen ja Aleksi Manninen ja vielä autoilla temppuillut Sami ”Luntti” Lund . Ryhmän tuorein kasvo oli Henkka Saari . Juontaja piti tunnelmaa yllä omalta osaltaan.

Kun showväki kyseli, löytyisikö yleisön joukosta kuutta naista, jotka uskaltautuisivat kyytiin, kun Kivimäki ja Lund ajavat autojaan kahdella renkaalla, nosti muun muassa uusikaupunkilainen Sanna Räsänen kätensä heti ylös.

– Olen ehkä vähän yllytyshullu, Räsänen kertoili kyydin jälkeen.

– Aina kun tulee mahdollisuus, pitää lähteä mukaan.

Räsänen kuvaili kokemusta aika hurjaksi.

– Oli kyllä täysi luotto kuljettajaan, kehui Räsänen Kivimäkeä.

Räsäset olivat tulleet paikan päälle viisivuotiaan Topi -pojan innostamana.

– Onneksi lähdettiin, sillä kivaa on ollut.

Ja sitä kivaa oli väliajan jälkeen vielä enemmänkin luvassa, sillä arvonnassa onni suosi Sanna Räsästä. Hän olisi päässyt monster-renkaisen pinkin auton lavalle kyytiin seitsemän muun onnekkaan kanssa.

– Annoin sen paikan kuitenkin Topille.

Viisivuotias Elias Kotlar pääsi tauolla tutustumaan shown moottoripyöriin vähän lähemmin. Kun hän istuskeli crossipyörän päällä, onnistui hän jopa vahingossa saamaan koneen käyntiin. Moottorimiehiä selvästikin!

Eliaksen isä Bobo Kotlar kehui, että tilaisuuden mainostus oli ollut hyvää ja näkyvää.

– Uudessakaupungissa on aika vähän lapsille ja koko perheelle sopivia tapahtumia. Tultiin tänne, kun oli vielä ihan hyvä sääkin, Kotlar totesi.

Elias kuulemma tykkää todella paljon moottoripyöristä ja kaikista mahdollisista kulkuneuvoista.

– Hänellä on pienestä asti ollut kaikenlaisia vehkeitä. Hän tykkää myös tuunata paljon. On ollut sähkömopoautoa ja muuta. Aina on pyytänyt isompaa akkua ja sellaista.

Ennen väliaikaa showssa mielenkiintoisinta oli ollut Eliaksen mukaan puoliksi mennyt auto, jossa oli sellainen vetoketjutarra.

– Ehkä sellainen on meidän seuraava projekti kotona, Kotlar naureskeli.

Crazy Driversin pomomies Vesa Kivimäki ehti myös toviksi haastatteluun, ennen kuin toinen puolisko starttasi.

– Meillä on tänä kesänä 75 näytöstä 70 paikkakunnalla. Tässä välillä ei käydä kotona kertaakaan, vaan ollaan tällä porukalla matkassa ja asutaan leirissä, Kivimäki avasi.

Mitäs sitten talvella tehdään?

– Jokainen tekee ihan oikeita töitä. Tämä kesä on tällainen rakkaudesta lajiin -homma.

Temppuilun lisäksi Kivimäki myös kouluttaa uusia stuntteja. Millä mallilla ala on tällä hetkellä?

– Aina näitä tyyppejä löytyy. Nytkin Heikki Saari on meillä uutena kasvona mukana. Opetin häntä autonkaatotemppuun. Pääasiassa opetan porukkaa tähän showhommaan.

Elokuva- ja TV-töissä nähtävät stuntit ovat Kivimäen mukaan eri koulukuntaa.

– He tekevät tiettyjä juttuja ja me teemme tätä showta. Olen kyllä paljon niitäkin hommia tehnyt, kuten Luokkakokous -elokuvassa. Silloin tällöin tulee jotain, mutta Suomessa on vähän pienet ympyrät.

Mikä sai Kivimäen aikanaan lähtemään moottorien ja shown pariin, eikä hänestä tullut esimerkiksi kirjanpitäjää?

– Kai se on se, kun on maatilan kasvatti ja jo seitsemän vanhana piti kyntää traktorilla peltoa. Sitten tuli pienenä katseltua Ritari Ässää . Sieltä jäi päälle, että pitäisi kokeilla vähän samoja juttuja. Kun sen oppi, siitä tulikin ammatti.

Kivimäki laskee, että takana on toistakymmentä kiertuetta.

Ari Anteroinen