Pyhämaan Paula katsoo ulapalle Telakkarannassa

0
Kai Hyvärinen asentaa laattaa teokseensa.

Pyhämaan Telakkarannassa vietettiin vappupiknik-tapahtumaa sunnuntaina. Tapahtuman järjesti Pyhämaan matkailuyhdistys, ja sen yhteydessä paljastettiin kuvanveistäjä Kai Hyvärisen tekemä Pyhämaan Paula -veistos.

– Me haluttiin järjestää tällainen tapahtuma, kun Uudessakaupungissa ja lähistöllä ei oikein ole tällaisia vappujuhlia, kertoo Pyhämaan matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Kari Aalto .

Paikalla oli noin satakunta ihmistä, niin vakituisia asukkaita, kuin myös mökkiläisiä, jotka ovat vapun viettoon tulleet. Sää on aurinkoinen, ja moni on ottanut mukaansa serpentiiniä, ilmapalloja ja kuohuvaa. Vappua Pyhämaahan on tullut myös Silmusten perhe viettämään Piikkiöstä asti.

– Oikein iloisilla mielin olemme tapahtumaan tulleet. Minun mielestäni tapahtuma on ihana ja yhteisöllinen, toteaa Venla Silmunen .

– Olen ollut muissakin Pyhämaan tapahtumissa, ne ovat aina todella yhteisöllisiä, kertoo puolestaan Ida Silmunen .

Silmuset mökkeilevät Pyhämaassa ympäri vuoden. Mukanaan heillä on nelivuotias Kerttu Silmunen , ja pian kaksi vuotta täyttävä Nuutti Silmunen .

– Parasta vapussa on ilmapallot, julistaa Kerttu innoissaan.

Vappupiknikin päätapahtuma on puisen veistoksen paljastus. Ihmiset ovat kokoontuneet lakanalla peitetyn veistoksen ympärille.

– Tervetuloa historialliseen Pyhämaan vappuun. Meitä on täällä melkein sata paikalla, aloittaa Kari Aalto.

Myös Kai Hyvärinen toivottaa ihmiset tervetulleeksi ja kertoo hieman veistoksestaan. Kyseessä on hänelle aiheen puolesta uusi aluevaltaus.

– Teen puuveistoksia, yleensä eläinaiheisia. Tämä on ensimmäinen ihmisveistos, ja sen takia paljon haastavampi, kertoo taiteilija Hyvärinen.

Hyvärinen asuu itse Raumalla, jossa hänen teoksiaan onkin eri paikoissa ollut näytillä. Hänellä on mökki Pyhämaassa. Hyvärinen odottaa työn jälkensä paljastumista hieman jännittyneenä.

– Odottava, innostunut, vähän jännittynytkin tunnelma, hän kuvailee.

Viimein veistos paljastetaan. Hieno, puinen Pyhämaan Paula katsoo kauas ulapalle.

– Ajatus on se, että Paula katsoo merelle ja odottaa jotakin. Pyhämaassa on merestä eletty, ja moni nainen on varmasti odotellut puolisoaan, Hyvärinen kertoo patsaan taustoista.

Patsaan nimellä on toinenkin Pyhämaahan liittyvä merkitys.

– 70-luvulla tänne meinattiin tehdä öljynjalostamo. Jotkut olivat puolesta, jotkut vastaan. Irwin teki kappaleen aiheesta, ja Markojuhani Rautavaara teki oman versionsa myös, kertoo Kari Aalto.

Kappaleen nimi on Pyhämaan Paula .

Telakkarannan vappupiknik oli ensimmäinen laatuaan, mutta ei suinkaan viimeinen. Pyhämaan matkailuyhdistys järjestää myös muita tapahtumia.

– Tästä tulee vuosittainen tapahtuma, Aalto toteaa.

Yhdistyksen ja myös yleisemmin pyhämaalaisten toiminta kerää kiitosta Hyväriseltä.

– Olen iloinen Pyhämaan matkailuyhdistyksen toiminnasta. On mökkiläisille ja vakituisille asukkaille paljon tapahtumia. Täällä otetaan avosylin vastaan, vaikkei olekaan vakituinen asukas.

Hyvärinen puolestaan saa kehuja muun muassa järjestäjäpuolelta.

– Kai Hyvärinen on mielettömän taitava, Aalto toteaa.

Patrick Paldanius