Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkaa taas– Kalannissa ja Lokalahdella keräyspisteet

0

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa jälleen useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Uudessakaupungissa maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Uki–Kalanti-4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Suomen 4H-liiitto sekä paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppani Yara Suomen kanssa.

Keräys toteutetaan Uudessakaupungissa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Uudessakaupungissa on kaksi keräyspistettä: Kalannissa vanhan Männäisten sahan pihassa Sahantiellä sekä Lokalahdella Marko Maulan luona Kelontiellä.

Pikkusäkit pakataan niin, että 49 säkkiä laskostetaan päällekkäin, kääritään rullalle ja laitetaan yhden pikkusäkin sisään. Neljä lavahuppua taitellaan yhden pikkusäkin sisään. Suursäkeistä sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erotella toisistaan. Suurimmat lannoitejäämät ravistellaan pois, muutama lannoiterae ei haittaa. Viisi suursäkkiä laitetaan päällekkäin, kääritään rullalle ja sidotaan paalilangalla nipuksi.

Säkkejä kerätään koko maassa touko–elokuun aikana. Reilu Teossa lannoite- ja siemensäkkejä on kerätty jo vuodesta 1975 ja näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän