Roiman yleisurheilua jopa vuosisadan takaa

0
Vakka-Suomen Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Harri Kosmala luovutti Uudenkaupungin Roiman jäsenille uudet verryttelypuvut ennen seuran mestaruuskilpailujen alkua syyskuussa 1985.

Uudenkaupungin parhaita yleisurheilutuloksia esittelevän juttusarjan toisessa osassa käsitellään Uudenkaupungin Roiman ennätyksiä.

Viereiseen taulukkoon on kerätty seuran tulokset, jotka sijoittuvat korkeimmalle Suomen kaikkien aikojen tilastoissa. Top 10:ssä on vain neljän urheilijan suorituksia ja siksi taulukkoon on otettu tällä kertaa 15 parasta tulosta.

Tietolähteenä on käytetty Tilastopajan tietokantaa huhtikuussa 2023. Arviointiin on otettu suoritushetkellä Roimaa edustaneiden henkilöiden tuloksia tavallisimmista ulkoratojen yleisurheilulajeista.

Roimalaiset ovat menestyneet hienosti juoksulajeissa ja erityisesti pidemmillä juoksumatkoilla. Suomen 908 parhaan naismaratoonarin joukossa on neljä seuran juoksijaa ja 1 206 nopeimmasta miesmaratoonarista neljä on Roiman urheilijoita.

Juhani Väli-Mattila ottaa kolmoisvoiton seuran parhaiden tulosten luettelossa. Hän teki 50 vuotta sitten hurjan kovat ajat 800–10 000 metrin juoksuissa. Väli-Mattilan ennätykset ajoittuvat suomalaisen kestävyysjuoksun kultakauteen.

Esimerkiksi taulukossa näkyvä 10 000 metrin aika oli ”vasta” sijalla 19 vuoden 1973 tilastossa ja edellä oli mm. sellaisia nimiä kuin Virén , Päivärinta ja Maaninka . Tätä kirjoitettaessa on kulunut jo lähes viisi vuotta siitä, kun suomalainen juoksija on viimeksi alittanut Väli-Mattilan ajan.

Vuoden 1987 maratonin Suomen mestaruuksista kilpailtiin Uudessakaupungissa toukokuun viimeinen päivä. Naisten kilpailun neljänneksi sijoittui silloin jo Turun Weikkoja edustanut Ulla-Maija Heinonen (o.s. Huukkala). Kahtena edellisenä vuotena hän oli SM-maratonin kuudes.

Sari Kuittilo voitti 20-vuotiaiden SM-pronssia 800 metriltä vuonna 1991. Hän oli pitkällä aitamatkalla ja seitsenottelussa SM-mitalin tuntumassa nuorten sarjoissa. Kuittilo on erittäin monipuolinen urheilija ja hän on edelleen kahdeksassa lajissa Suomen kaikkien aikojen tilastossa noin tuhannen parhaan joukossa.

Taulukossa näkyvää 800 metrin ennätystä ei ole muuten juostu Uudessakaupungissa vaan Uudessa-Seelannissa Aucklandissa helmikuussa 1992.

Pirkko-Liisa Ketto (o.s. Huukkala) on kilpaillut monipuolisesti rata-, maantie- ja maastojuoksuissa. Hän on Suomen kaikkien aikojen tilastoissa 900 parhaan joukossa seitsemällä juoksumatkalla 800 metristä aina maratoniin asti.

Unto Huttunen on ollut seuran nopein miesmaratoonari. Hänelle löytyy Tilastopajasta vain yksi merkintä, mutta se oikeuttaa Suomen kaikkien aikojen maratontilaston sijaan 430. Huomionarvoista on myös, että tämä alle 2,5 tunnin aika on juostu yli 40 vuoden ikäisenä.

Anja Helinille (o.s. Kytölä) löytyy maratontuloksia joka vuodelta välillä 1985–2020. Nopein aika on tehty 30 vuotta sitten ja viime vuosina hän on ollut maan parhaimmistoa 65- ja 70-vuotiaiden sarjoissa.

Roiman nopeimman juoksijan titteli menee tilastojen perusteella Timo Hämäläiselle . Hän juoksi 100 metriä aikaan 11,1 (käsiaika) Paimiossa kesäkuussa 1976.

Roimalaiset ovat siis tehneet huipputuloksia juoksuissa, mutta seuralla on SM-mitali myös hyppy- ja heittolajeista sekä kävelystä.

Raimo Taiminen oli Suomen lahjakkaimpia nuorten sarjojen korkeushyppääjiä 50-luvun puolivälissä. Hän voitti 20-vuotiaiden Suomen mestaruuden 1955 ja edusti samana vuonna Suomea yhdessä nuorten maaottelussa. Taiminen ylitti parhaimmillaan 190 cm korkeudessa olleen riman ja kymmenottelussakin hän teki lähes 5500 pisteen sarjan.

Tuija Blomvall oli kolmas kuulantyönnössä 17-vuotiaiden SM-kisoissa 1957. Kilpailu pronssista oli tiukka, sillä Blomvallin pisin työntö 9,75 metriä oli sentilleen yhtä hyvä kuin neljänneksi jääneellä.

Myös kävelyssä on tullut menestystä. Niina Uusitalo on 16-vuotiaiden Suomen mestari sisäratojen 3000 metrin kävelystä vuodelta 1991.

Seuralle löytyy vanhempiakin yleisurheilutuloksia. Matti Aitta oli maan parhaita kymmenottelijoita 1940-luvun lopulla. Hän otteli lähes 6000 pisteen tuloksen elokuussa 1949, joka oli kyseisen vuoden viidenneksi paras tulos Suomessa. Hän oli jo kolme vuotta aiemmin hypännyt pituutta 6,68 metriä, joka oli pisin alle 20-vuotiaan hyppy Suomessa vuonna 1946.

Kansalliskirjaston digiaineistosta löytyy tuloksia jopa yli vuosisadan takaa. Kesäkuun viimeinen päivä 1921 ilmestynyt Uudenkaupungin Sanomat kertoi työväen urheiluseurojen välisistä kilpailuista. Roiman urheilijoista A. Rannikko voitti miesten kuulantyönnön tuloksella 12,69 metriä ja E. Aaltonen oli keihäänheiton ykkönen 43,23 metrin kiskaisulla. Naisten kilpailuihin osallistui ainoastaan Uudenkirkon Turvan urheilijoita.

Seurasta on myös kirjoitettu historiikki, jonka nimi on ”Uudenkaupungin Roima 1919–1979: 60 vuotta työläisurheilua”.

Uudenkaupungin Roiman parhaista yleisurheilusuorituksista on kulunut aikaa jo useita vuosikymmeniä. Mutta tulokset ovat niin kovia, että ne eivät unohdu.

Sami Tapanainen