Runsaasti punkkihavaintoja Vakka-Suomesta

0
Iso naaraspuutiainen on helppo huomata.

Turun yliopiston Punkkilive-sivustolle on jo tänäkin vuonna ilmoitettu runsaasti punkkihavaintoja Vakka-Suomen alueelta. Punkkien esiintyvyyttä sivuilla ilmaistaan kunnan asukasluvun ja Punkkiliveen ilmoitettujen puutiaishavaintojen määrän suhdelukuna.

Runsaasti punkkihavaintoja Vakka-Suomen kunnista on tehty Uudestakaupungista, Taivassalosta, Pyhärannasta ja Kustavista. Vehmaalta on toiseksi eniten eli melko paljon havaintoja ja Laitilasta on puolestaan vain joitakin satunnaisia havaintoja. Suurin osa Uudenkaupungin ilmoitetuista punkkihavainnoista on tehty makean veden altaan ympäristössä.

Viimeisen kuukauden aikana Uudestakaupungista on ilmoitettu runsaat 80 havaintoa, Kustavista muutama vähemmän, Vehmaalta runsaat 40 ja Pyhärannasta viitisenkymmentä. Tähän mennessä tänä vuonna Suomesta on ilmoitettu 31 234 punkkihavaintoa, kun koko viime vuonna havaintoja oli yhteensä 78 245.

Vakka-Suomen kunnista vuosien 2018–2022 välisenä aikana on raportoitu punkin aiheuttamia puutiaisaivotulehduksia niin Uudestakaupungista kuin Kustavistakin.

Punkkiliven avulla kerätään tietoa punkkien levinneisyydestä Turun yliopiston tutkimustarkoituksia varten. Oman punkkihavaintonsa voi käydä lisäämässä kartalle ilman kirjautumista. Mukana Punkkiliven kehityksessä on myös lääkeyhtiö Pfizer.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän