Ruotsi vaikuttaa Suomen politiikkaan

0

Suomalaiset kuuluivat Ruotsin valtioon vuodesta 970 vuoteen 1809. Varsinkin Kustaa Vaasa poikineen 1500-luvulla oli erittäin kiinnostunut Suomesta, tosin vain sen rikkauksista. Suomi koki kovia Ruotsin vallan alla niin kuin on aina alusmaan kohtalona.

Verot kelpasivat samoin kuin miehet sotiin sotaisan Ruotsin pyrkiessä suurvallaksi. 1700-luvun lopulla, kun Suomen miehet taistelivat Ruotsin rintamilla, venäläiset hyökkäsivät siviilien kimppuun ja tappoivat raa’asti lapsia, naisia ja vanhuksia Pohjois-Pohjanmaalla.

Ruotsin vallan aikana Suomen rannikolle muutti ruotsalaista herrakansaa. Papit, virkamiehet, päällystö ja kartanonherrat olivat ruotsalaisia. Suomen virallinen kieli oli ruotsi, virkamiehet ruotsalaisia. Tuolta ajalta on peräisin sanonta: svenskatalande bättre folk – ruotsia puhuvat paremmat ihmiset.

Tuolta ajalta juontaa juurensa myös käyttäytyminen: ruotsalainen hyvän itsetunnon omaava puhuu kieltään kovalla äänellä julkisesti, kun taas heikon itsetunnon omaava suomalainen kuiskaa.

Suomi itsenäistyi 1917. Suomesta tuli kaksikielinen. Suomessa asui kaksisataatuhatta ruotsalaista. Virallinen kieli oli ruotsi. Suomi hyväksyttiin toiseksi viralliseksi kieleksi. Opetus on annettava vieläkin molemmilla kielillä tasaveroisesti esikoulusta yliopistoon. Samoin kaikki muut palvelut. Suomenruotsalaiset ovat säilyttäneet kielensä ja vaalivat sitä sukupolvesta toiseen. He pitävät huolen, että lasten kotikieleksi tulee ruotsi.

Ruotsin kielen virallisesta asemasta Ruotsalainen Kansan Puolue pitää kynsin hampain kiinni tänäkin päivänä. Tämän edun säilyttämiseksi RKP:n kannatus on pysynyt noin 5 prosentissa kautta vuosikymmenten. Kalliiksihan kaksikielisyys tulee, mutta hyvä näin.

Ruotsissa asuu viisisataatuhatta suomalaista. Ruotsi ei suostunut antamaan edes ala-asteen suomalaislapsille suomenkielistä opetusta ilman lakkoja ja taistelua. Olin itse ajamassa suomenkielistä opetusta lapsille Köpingissä 1970-luvun lopulla.

Koulutoimenjohtaja Per Furuhammar tarjosi mulle viikoittaisen yksipuolisen saarnan lopuksi menolippua Suomeen. En ostanut. Hän sanoi: asut Ruotsissa, täällä puhutaan ruotsia ja täällä opiskellaan ruotsiksi. Ovelaa, nyt suomalaiset on edullisesti ruotsalaistettu. Kaksikielisyysongelma ratkaistiin edullisesti.

Suomessa kootaan parhaillaan hallitusta. Kuinka ollakaan vaa’an kielen asemassa on RKP. Asemaansa se käyttää hienosti. RKP lypsää myönnytyksiä ja saa läpi, sillä enemmistöhallitus tarvitse sitä. RKP on yleensä mukana kaikissa hallituksissa ja pitää siten huolen ettei ruotsin kielen asemaan kajota.

Ruotsin 1000-vuotinen valta heijastuu Suomeen tänäkin päivänä. Ruotsin vallan aikana Suomeen muuttaneet ruotsalaisten perilliset yhdeksällä kansanedustajalla määräävät voimakkaasti suomalaista politiikkaa.

Tapio Lipsonen

opettaja

Kuhmo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän