Sananparsigraffiteja pian ympäri kaupunkia– Hahmopelloista tutut rouvat tempaisivat jälleen

0
Anne Kuusisto (vas.) ja Birgit Ilmanen ovat tällä kertaa kynäilleet sananparsigraffiteja paikallisella murteella.

Hahmopellosta, iloisista tuoleista, tupsutaiteesta ja virkatusta Saabista tuttu naisporukka on tällä kertaa tehtaillut sananparsigraffiteja ympäri kaupunkia. Paikallisella murteella ja maalauksilla koristeltuja tarjottimia ja levyjä levitetään ympäri keskustaa seuraavan viikon aikana.

– Näitä on tehty ainakin 150 tähän mennessä, mutta meidät tuntien määrä kasvaa vielä. En ole vastaavaa nähnyt missään, joten pakkohan sitä ideaa oli täällä kokeilla, idean äiti Anne Kuusisto nauraa.

Kuusiston, Vuokko Tyvin ja Birgit Ilmasen kynistä ja pensseleistä syntyneitä sananparsigraffiteja voi käydä katsomassa esimerkiksi Alisellakadulla sijaitsevassa Tupsulassa.

– Mutta on näitä nyt jo viety Pakkahuoneelle, kirjastoon, torin puksuihin ja keskustan liiketilojen ikkunoihin. Sain myös luvan kiinnittää näitä tiettyihin aitoihin, Kuusisto luettelee.

Rouvat ovat valinneet yleisesti tunnettuja sananparsia, joita he ovat ukilaistaneet paikalliselle murteelle, mutta tauluissa on myös itse keksittyjä iskulauseita.

– Ja minä hyödynsin Helmer Winterin Meijän kiäl sukkeli sanoi ja sanamparssi -kirjaa. Siinähän kerrotaan sananparsia Uurestkaupungist ja muuhalt Vakka-Suamest, muotoilee Ilmanen.

Kuusisto korostaa, että hän ei puhu Uudenkaupungin murretta, vaan saariston asujana hän puhuu Tammion murretta.

– En minä silti kaikkia näissä käytettyjä murresananparsia ymmärtänyt, hän lisää.

”Ei se suven kuumut valit kon talven kylmyyre muista.” ”Olis viel kirveläkin töit ja puhutaa höölä ostamisest.” ”Hän o nii juhlalises hapetis.”

– Moni voi tuntua aluksi vähän vaikealta, mutta se helpottaa ymmärtämistä, jos niitä lukee ääneen. Näitä saa ja kannattaakin pohtia ja tavata ihan ajan kanssa, koska tarkoituksena on herätellä myös keskustelua, Ilmanen vinkkaa vierestä.

Tupsula on houkutellut paikallisia ja turisteja taiteen maailmaan nyt kolmen vuoden ajan. Tällä kertaa rouvat tekivät tarkoituksella jotakin aiemmasta poikkeavaa.

– Tähän asti meillä on käynyt lähinnä naisia, jos ei muutamaa rohkeaa miestä lasketa. Sananparret kiinnostavat ja puhuttavat sukupuolesta riippumatta, joten jos saisimme nyt miehiäkin ovesta sisään ja taiteen pariin, Kuusisto sanoo.

Sananparsia myös ääniteoksessa

Kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien Tupsulassa voi käydä kuuntelemassa myös uusikaupunkilaisenfreelance-taiteilija Mikko Rantasen tuottamaa ääni-installaatiota.

”Tupsula nurkas pauhata vanhoi sananparssi lähiseurult” on pienimuotoinen kuuloretki, joka tehdään höyryveturin kyydissä ja asemakuuluttaja pitää huolta, että sananparsien teemat kuullaan oikeilla pysäkeillä. Ääninäyttelijöinä ovat uusikaupunkilaiset Raimo Nummela , Mirja Sinisalo ja Tarja Aikola . Nämäkin vakkasuomalaiset sananparret ovat Helmer Wintterin kynästä.

Neljän minuutin mittaisessa sananparsiteoksessa kuullaan myös Bernhard Henrik Crusellin musiikkia. Tupsulassa sananlaskuja pääsee kuulemaan 1.6.–29.7. ti ja to klo 13-17, la klo 10-14 ja muinakin aikoina, jos ovi on auki.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän