Saviseudun biisonikäskijästä autokaupungin haipäälliköksi – Darko Mihajlovic haluaa Korihaiden rungon pysyvän samana

0
Korihaiden uusi päävalmentaja Darko Mihajlovic kertoo tykkäävänsä Uudenkaupungin tapaisista kaupungeista.

Aurinkoinen ja sopivan lämmin sää yhdistettynä kahvikupposeen meren äärellä. Korihaiden tuore päävalmentaja Darko Mihajlovic saa varsin hyvän ensivaikutelman uudesta kotikaupungistaan. Varsinkin meren lähellä oleminen sykähdyttää kolmen Loimaalla vietetyn vuoden jälkeen.

– Aika erilaistahan täällä on kuin Loimaalla. Jos voi sanoa, niin enemmän elämää. Tykkään tällaisista kaupungeista, jossa on jotain nähtävää esimerkiksi kesäaikaan meri, Mihajlovic ihastelee.

Muuttokuorma on ehtinyt ravata Loimaan ja Uudenkaupungin välillä tiuhaan, mutta nyt Mihajlovic ja hänen norjalainen puoliso ovat asettautuneet Ketunkalliolle.

Se, että koutsi on nyt Uudessakaupungissa ja Korihaiden päävalmentajana, ei ole sattumaa. Jo viime keväänä, kun Korihait etsi uutta päävalmentajaa, Mihajlovic oli yksi varteenotettava ehdokas. Silloin ei vielä kaikki palaset loksahtaneet kohdilleen, mutta tänä vuonna tilanne oli toinen.

– Aloimme helmikuun maajoukkuetauolle keskustelemaan seuran kanssa ja minun puoleltani mikään ei ollut muuttunut viime keväästä. Koin, että tämä on hyvä haaste ja mahdollisuus, hän paljastaa.

Bisonsissa Mihajlovic koki urheilun ylä- ja alamäet. Kolme kautta päättyivät kahteen 1. divisioonan mestaruuteen ja Korihaita vastaan koettuun Korisliigasta putoamiseen viimeisessä ottelussa. Loimaalta jäi kuitenkin vain positiivisia muistoja.

– Olen heille kiitollinen kolmesta vuodesta. Meillä oli hienoja kokemuksia yhdessä. Totta kai putoaminen liigasta oli pettymys, mutta tappiotkin kuuluvat urheiluun. Nyt oli kuitenkin molemmille osapuolille oikea hetki katsella uusia mahdollisuuksia.

37-vuotias Mihajlovic on syntynyt Serbiassa, mutta varttui Itävallassa, jossa hänen perheensä asuu. Valmennuskoulutuksensa hän kävi Serbian puolella. Tie valmentamiseen kulki lyhyen pelaajauran kautta.

– Pelatessani Itävallassa aloin valmentaa junioreita 16-vuotiaana. Tykkäsin siitä ja ylipäätään oli kiva olla koko ajan koriksen kanssa tekemisissä. 21-vuotiaana lopetin pelaamisen ja vuosi sen jälkeen aloin valmentaa samaa miesten joukkuetta, jossa pelasin, Mihajlovic muistelee.

Valmentamisesta tuli intohimo, jonka taustalla oli myös Serbian koripalloperinteet. Maa on yksi menestyneimpiä koripallovaltioita, ja serbialaiset valmentajat ovat niittäneet mainetta ja mammonaa ympäri maailmaa.

– Valmensin Itävallassa monissa joukkueissa, jonka jälkeen menin Saksaan viideksi vuodeksi. Siellä tapasin norjalaisen puolisoni, ja seuraavaksi meninkin Norjaan valmentamaan, koutsi kertaa kokemuksiaan.

Lyhyt työrupeama oli myös Luxemburgissa, jonne Mihajlovic meni helmikuussa 2020. Kuukausi siitä koronapandemia iski ja pysäytti koko maailman.

– Olin käytännössä jumissa viisi kuukautta. En voinut lähteä maasta, koska rajat olivat kiinni.

Silloin Mihajlovic teki sopimuksen Loimaan Bisonsin kanssa ja nyt on alkamassa neljäs kausi Suomessa. Tämä aika kesästä menee pääasiassa keskustellessa nykyisten pelaajien, mutta myös vapaana olevien pelaajien kanssa. Joukkueen rakennusvaihe käy nyt siis kuumimmillaan.

– Tavoite on pitää kotimainen runko mahdollisimman samana kuin viime kaudellakin. Mielestäni sen pohjalle on hyvä rakentaa.

Korihailla on sopimukset Bojan Sarcevicin, Joni Herralan ja Mikael Aallon kanssa. Mihajlovic toivoisi, että viime kauden pisteykkönen Trey Niemi jatkaisi myös joukkueessa.

– Tuttu ja turvallinen kotimainen runko, jonka ympärille sijoitetaan ulkomaalaisvahvistukset, hän tiivistää.

Myös apuvalmentajaehdokkaiden kanssa Mihajlovic on keskustellut ja toiveissa olisi lyödä lukkoon apuvalmentaja mahdollisimman pian.

Mihajlovic on nähnyt sivusta, minkälainen tunnelma Pohitullissa on viime vuosina ollut. Hän toivoo, että positiivinen vire ja noste jatkuisi myös tulevalla kaudella.

– Siitä lähtien, kun tulin Suomeen, Korihait on mennyt isoja askelia eteenpäin. Toivon, että joukkueen esityksillä ja asenteella kentällä, fanit voisivat olla ylpeitä meistä ja tehdä Pohitullista vielä äänekkäämmän paikan, mitä se oli viime kaudella, Mihajlovic päättää.