SM-mitalien jälkeen tavoitteena EM-kisat – Korihait-kasvatti Ami Hyvönen hamuaa korisammattilaisuutta Märskyn kautta

0
Vaikka koripallokausi Ami Hyvösellä loppuikin jo, tuskin koripallo jää kauaksi käden ulottuvilta ulkokenttien takia.

15-vuotiaalla Ami Hyvösellä alkaa pikkuhiljaa kiireet rauhoittumaan, kun lähestytään kesää. Kaarinassa Ura Basketin U16-joukkueessa pelaavan Korihait-kasvatin kausi päättyi pari viikkoa sitten ja Uudessakaupungissa yläkoulu lähenee myös loppuaan.

Koripallokausi päättyi hieman pettyneissä tunnelmissa, kun Ura Basket taipui 16-vuotiaiden SM-finaalin viimeisessä ratkaisevassa ottelussa Tapiolan Hongalle kuudella pisteellä. Tappiosta huolimatta SM-hopea on kova saavutus.

– Heti tappion jälkeen oli tietenkin pettynyt olo, mutta nyt tuntuu hyvältä olla Suomen toiseksi paras joukkue. Ei se mikään huono saavutus ole, Hyvönen kertaa.

Kaarinassa Hyvönen on pelannut nyt kahden kauden ajan ja molemmilta kausilta kaulaan on jäänyt SM-mitali. Keväällä 2022 15-vuotiaiden SM-sarjassa palkintona oli kirkkaampi kultamitali. Silloin Ura pystyi välierissä voittamaan samaisen Hongan, joka tällä kaudella sai kalavelkansa maksettua.

– Aikalailla samat pelaajat olivat meillä kuten viime kaudellakin. Silloin voitettiin BC Nokia finaaleissa, mutta tällä kaudella ne jäivät pronssiotteluun.

SM-sarjassa pelaa Hyvösen ikäluokan parhaimmat joukkueet, joista suurin osa tulee pääkaupunkiseudulta. Pelaamisen taso ja vaade on huomattavasti korkeammalla tasolla, kuin alueellisissa sarjoissa.

– Peli on paljon nopeampaa, fyysisempää ja taktisempaa. Mielestäni se on tosi iso harppaus, mikä pitää ottaa siirtyessään alueellisesta SM-sarjaan, Hyvönen pohtii.

SM-hopean ohella Hyvönen pelasi myös henkilökohtaisella tasolla hyvän kauden ollen yksi joukkueen viidestä yli kymmenen pisteen keskiarvolla pelanneista pelaajista.

SM-kauden aikana hän pääsi joukkueen mukana pelaamaan kansainvälistä EYBL-sarjaa (European Youth Basketball League), jossa on mukana joukkueita eri puolilta Eurooppaa. Menneellä kaudella Ura Basket pelasi turnauksia Latviassa, Virossa ja Liettuassa.

– Kansainväliset pelit ovat hienoja kokemuksia, joista on oppinut paljon. Peli on myös ihan erilaista kuin Suomessa. Tilanteita täytyy lukea paremmin sekä fyysisyys on aivan omalla tasolla suomalaisiin joukkueisiin verrattuna.

Kauden aikana pelejä tulee lähemmäs 40, mikä on 15-vuotiaalle kova määrä. Siihen, kun lisätään matkat Uudestakaupungista Kaarinaan ja koulunkäynti, voisi olettaa, että joskus väsyttää.

– On se omalla tavallaan aina rankkaa reissata, mutta kyllä sen lopulta jaksaa, kun ympärillä on hyvä porukka ja joukkuekaverit. Koskaan en ole väkisin pakotettuna mennyt treeneihin.

Maajoukkueen susipaita on myös koristanut Hyvösen rintaa. Oman ikäluokkansa maajoukkueleireillä hän on ollut vakiokasvona ja tammikuussa vyölle kertyivät ensimmäiset ottelut.

Seuraava leiri on ensi viikolla, jossa pelaajat alkavat toden teolla tavoittelemaan paikkoja elokuussa järjestettäviin EM-kisoihin.

– On sitä tullut ajateltua, että tällainen pikkukaupungin äijä on saanut vetää suomipaidan päälle, niin on se aika järjetöntä, mutta ihan mahtavaa. Totta kai tavoitteena olisi päästä EM-kisoihin, Hyvönen julistaa.

Yläkoulua on jäljellä muutama viikko ja syksyllä on edessä jatko-opiskelut. Hyvönen on hakenut muun muassa Helsinkiin Mäkelänrinteen urheilulukioon, jossa pääsisi pelaamaan korislegenda Hanno Möttölän alaisuudessa 1. divisioona A:ta.

Tulevaisuus voi viedä koripallon saralla minne vain oli se sitten divisioona, Korisliiga tai ulkomaille. Ylpeä Korihait-kasvatti toteaa myös, että isoveli Mion jalanjäljissä olisi kiva joskus pelata Korisliigaa kotikaupungissa.

– Olisihan se hienoa joku päivä pelata Korihaissa liigaa. Katsotaan, mihin tiet vievät, Hyvönen päättää.