Sorvakonniemeen rakennetaan uusi oleskelualue

0
Kulttuurikeskus Crusellin parkkialue järjestellään uudelleen nykyistä toimivammaksi.

Sorvakonniemen pysäköintialueiden ja rannan rakennussuunnitelmia esiteltiin kiinnostuneille kaupunkilaisille yleisötilaisuudessa maanantaina. Vuosia jatkunut Kaupunginlahden rannan kunnostusprojekti alkaa tulla päätökseensä ja nyt on enää jäljellä vain Sorvakonniemen viimeistelytyöt. Niemeen on jo rakennettu uusi venelaituri ja kunnostettu rannan kävelypolku sekä hotellin edustalla oleva hiekkapoukama.

– Sorvakonniemeen ei ole tulossa uimarantaa, eikä edes minkäänlaista virallista uimapaikkaa. Toki, jos siltä tuntuu, niin veteen saa niemestä pulahtaa, mutta se tapahtuu täysin omalla vastuulla, painotti kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén.

Ykskoivun vanhan uimarannan kunnostaminen on kuitenkin mahdollista, mikäli alueen vesiolot saadaan uimiseen soveltuviksi.

– Kesällä alkaa usean kuukauden mittainen projekti, jonka aikana poistetaan rantavesissä kasvavaa tähkä-ärviää Sorvakonniemestä Ykskoivun ympäri ulottuvalta alueelta. Tähkä-ärviän poiston pitäisi vaikuttaa siihen, että alueella vesi vaihtuu paremmin ja tämä voisi mahdollistaa myös Ykskoivun uimarannan uudelleen käyttöönoton. Mutta mitään päätöksiä ei asian suhteen ole tehty, eikä kyseessä ole tämän kesän asia, muistutti Arvela-Hellen.

Sorvakonniemen ranta-alueille on tarkoitus tehdä tämän kesän aikana uusia istutuksia, lisätä penkkejä ja roskiksia sekä parantaa alueen valaistusta.

– Rantaan on tulossa myös uusi oleskelualue penkkeineen ja mahdollisesti lapsille joku mukava, Uuteenkaupunkiin sopiva, kiipeilypatsas tai vastaava. Istutuksissa haetaan kukkivaa, niittymäistä, vähän vanhanaikaista tunnelmaa, selvitti Arvela-Hellen.

Toisaalta istutuksilla ja vastaavilla toimilla pyritään siihen, että autoliikenne pysyy sille varatulla alueella. Alueen asukkaat ovat jo havainneet hieman holtitonta liikennekäyttäytymistä rannan alueella.

Istutusten osalta yleisötilaisuudessa paikalla olleet veneilijät toivoivat kaupungin käyttävän rantaistutuksissa vain havupuita, sillä lehtipuut roskastavat syksyisin myös veneet ja laiturit.

Osana Sorvakonniemen ilmeen kohennusta on kaupungin tarkoituksena uudistaa kulttuurikeskus Crusellin parkkipaikka-alue vielä tämän vuoden aikana. Ongelmana on, että kulttuurikeskuksen kävijät eivät juurikaan käytä nykyistä alaparkkipaikkaa, vaan kaikki haluavat autonsa lähes Crusellin oven eteen. Oven edessä oleva parkkialue kuuluu kuitenkin viereiselle hotelli- ja asuinkiinteistölle.

– Ajatuksena on yhdistää nykyiset kaksi parkkialuetta yhdeksi ja rakentaa uusi kävelyreitti kulttuuritalolle parkkialueen pohjoisreunaa pitkin. Tämän pitäisi lisätä parkkialueen toimivuutta, kertoi Arvela-Hellen.

Myös kulttuurikeskukselle johtavalle Kullervontielle on tulossa muutoksia. Väinämöisenpolun ja Kullervontien risteyksessä kevyen liikenteen turvallisuutta parannetaan rakentamalla Kullervontielle keskikoroke ja hidasteet.