Sukeltajien avulla tehdään uimarannoista turvallisempia

0
Haimion uimalaiturin vieressä oleva kivi merkittiin ja kuvattiin sukeltajan, Arto Gustafssonin avustuksella.

Ennen uimakauden alkua kaikki Uudenkaupungin kaupungin 11 virallista uimarantaa siivotaan ja tarkastetaan. Tarkastustyössä apuna ovat Vakka-Suomen urheilusukeltajat.

– Sukeltajan tehtävänä on tarkastaa ettei rantavesissä ole rojuja, selvitti Uudenkaupungin vihertyönjohtaja Maria Saarinen .

Uimarantojen joka keväinen tarkastus aloitettiin Haimion uimarannalta, missä sukeltajaa odotti myös erikoisempi tehtävä.

– Haimion uimarannan uimalaiturin päässä on veden alla suuri kivi. Kivi on merkitty pienellä poijulla, mutta nyt päätimme ottaa käyttöön vielä näkyvämmät keinot, selvitti Saarinen.

Sukeltajan avustuksella kivi merkittiin kahdella suurella punaisella poijulla. Lisäksi kivi kuvattiin. Vedenalaiset kuva tuodaan ennen kesää uimalaiturin päähän, hyppykieltotaulun yhteyteen. Näin uimareille voidaan konkreettisesti näyttää se mikä vaara pinnan alla vaanii, eli miksi hyppääminen laiturilta on kielletty.

Sukeltajana Haimiossa oli Vakka-Suomen urheilusukeltajien puheenjohtaja Arto Gustafsson.

– Harvemmin näiden pienempien uimarantojen rantavesistä löytyy roskia. Uudenkaupungin Santtion ja Karhuluodon uimarannat ovat sitten eri juttu, kertoi Gustafsson monen vuoden kokemuksella.

Gustafsson muistutti kaikkia uimareita siitä, että vaikka rannat nyt tarkastetaan, niin uusia rojuja voi rantavesiin joutua milloin tahansa. Yleisin rantavesistä löytyvä roska on juomatölkki.

– Jotenkin kummallisesti ihmiset jaksavat pitää siitä tölkistä kiinni kun se on täysi, mutta tyhjänä tipahtaa otteesta kovin helposti ja usein ihan siihen laiturin viereen, kuvaili Gustafsson.

Vaikka kevät etenee nyt kovaa vauhtia, niin uimavesi tuskin on edes kymmenasteista. Kokenutta sukeltajaa tämä ei haittaa.

– Kun pukee sukelluspuvun alle omat ja lainatutkin villahousut, niin kyllä sitä tarkenee. Mukavampaa täällä on nyt sukeltaa, kun on rannalla vielä ihan hiljaista, totesi Gustafsson.

Samalla kun sukeltaja tutkii rannan ja merkitsi kiven tekevät Maria Saarinen ja Uudenkaupungin liikuntapalvelujen vastaava Taru Joutsa-Huutola uimarannan riskiarvioinnin.

– Riskiarviointi tulee tehdä kaikista uimarannoista. Arvioinnissa tutkitaan muun muassa rannan yleinen turvallisuus ja pelastusvälineistön kunto ja saatavuus, selvitti Taru Joutsa-Huutola.

Haimion uimarannalla kaikki näytti olevan kunnossa.

– Rannan ja rannalla olevan yleisen saunan hoidosta vastaa Jokisivun Nuorisoseura tekee hienoa työtä, kiitteli Taru Joutsa-Huutola.

– Nämä yhteistyökumppanit, kuten Vakka-Suomen urheilusukeltajat ja Jokisivun Nuorisoseura, ovat meille kullan arvoisia. Emme millään voisi pitää kunnossa näin laajaa uimarantaverkostoa kaupungin omien työntekijöiden voimin, painotti Joutsa-Huutola.

Uimakausi alkaa virallisesti 1. kesäkuuta.