”Täällä on elämää sykkivää monimuotoisuutta” – Elokuvatuottaja Matti Pyykkö viihtyy Uudessakaupungissa

0
Matti Pyykkö toivoi haastattelun tapahtuvan Virtasen antiikkiliikkeessä.

Moneen ehtivä Matti Pyykkö on juuri palannut ulkomaanreissultaan, ja ehdottaa tapaamispaikaksi Tapio Virtasen antiikkiliikettä. Hän tunnustaa viihtyvänsä eläväisissä paikoissa.

– Olen täällä vakioasiakas. Tuo piha oikein kutsuu, jengi pyörii täällä. Tämä mesta on se, jonka pääkaupunkiseudulta tulevat haluavat ensimmäiseksi nähdä, hän toteaa.

Helsingissä nuoruutensa graffitiporukoissa viettänyt Pyykkö sukeltaa suoraan kulttuuripolitiikan nykytilanteeseen.

– Ennen taiteilijat pystyivät Helsingissä tekemään myös omia produktioitaan ja elämään aika pienellä rahalla. Nythän se on jo pitkään ollut mahdottomuus. Asumiskustannukset ovat metropoleissa nousseet pilviin. Se on merkittävä syy, miksi olemme asuneet täällä jo 15 vuotta. Toinen syy on tila. Ennen isoissa kaupungeissa oli hylättyjä taloja ja omatoimista kulttuuria, mutta nyt suurkaupungit ovat täynnä sääntöjä ja rajoituksia, hän murehtii.

Virtasen antiikkiliikkeen olemassaolo on Pyykön mukaan todiste onnistuneesta kaupunkikulttuurista ja suvaitsevaisuudesta.

– Joskus riittää kaupungilta se, että antaa vain olla.

Letkeästi raikkaita mielipiteitään kulttuurin puolesta esittävä Pyykkö toteaa itse olevansa parhaassa roolissaan välikätenä.

– En ole sillä tavalla taiteilija, että minun pitäisi tuottaa jotain omaa juttua. Mitä oikeasti osaan, on yhteys päättäjiin ja rahoittajiin. Ymmärrän myös kulttuuri-ihmisiä. Suomi on tällainen insinöörijohteinen maa. Minulle ei ole koskaan ollut ongelma puhua insinöörikieltä. Vahvuuteni on saada asiat tapahtumaan, hän kertoo.

Vaimonsa Anna Erikssonin viimeisimmässä elokuvassa tuottajana toiminut Pyykkö tietää elokuva-alan haasteet.

– Kulttuurin ja taiteen tilasta heijastuu koko yhteiskunnan tila. Mitä monimuotoisempi kulttuurielämä, sitä paremmin ihmiset voivat.

Kaiken kulttuuritoiminnan yllä leijuu Pyykön mukaan jatkuva uhka.

– Koko ajan kysellään, miksi tähän laitetaan rahaa. Mitä sillä saadaan? Yksinkertaistaen: jos tuijotetaan vain sitä, kuinka paljon mikäkin tuottaa ja kuinka paljon on vierailijoita, niin sittenhän Keskisen Kyläkauppa on Suomen suurin kulttuurinähtävyys, Pyykkö hauskuuttaa.

Uudestakaupungista löytyy Pyykön mukaan merenkulkuun periytyvää suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä.

– Valmennan silloin tällöin poikani Joosepin jalkapallojoukkueessa. Harjoituksissa pyörii todella kansainvälistä jengiä, joista useimmat asuvat Hakametsässä.

Pyykkö korostaa Hakametsän ainutkertaista roolia.

– On paljon puheliaita ja sosiaalisia lapsia ja lämmin tunnelma. Aikuiset pysähtyvät juttelemaan ja tervehtivät toisiaan aina kädestä pitäen.

Pyykön mielestä elävä kulttuuri tarvitsee kansainvälisyyttä.

– Elämän moninaisuus ja aito suvaitsevaisuus on todellinen kulttuurielämän perusta.

Sanna Halme

FaktaNimi: Matti Pyykkö

Syntynyt: Helsingissä

A suu: Uudessakaupungissa

Koulutus: Lahden muotoiluinstituutin valokuvauslinja

Ammatti: Kulttuurialan yleissäätäjä