Taiteilija neljännessä polvessa – Pyhämaalainen Lasse Jännes on kokenut muotokuvamaalari

0
Lasse Jännes maalaa joka päivä.

Tulevalla viikolla Pakkahuoneella aukeaa jälleen taidenäyttely. Tällä kertaa näytillä on taiteilija Lasse Jänneksen maalaamia muotokuvia. Jännes on kokenut taidemaalari neljännessä polvessa. Hän käyttää taidokkaissa teoksissaan usein runsaasti värejä. Jännes maalaa öljy- ja akryylivärein.

– Melkein väkisin ryhdyin taidemaalariksi. Isä oli taidemaalari, jo isoisän isä teki maalauksia kirkkoihin vanhan Karjalan alueella, Jännes kertoo sukunsa historiasta.

Jännes aloitti taidemaalauksen 1970-luvulla. Siitä lähtien hän on maalannut ahkerasti, joskin väliin mahtuu myös pidempi tauko.

– Alussa katselin hieman vanhoja mestareita, mutta sitten kehittyi oma tyyli. Värejä on tullut lisää. Välissä oli sellainen vaihe, että olin 14 vuotta maalaamatta lainkaan, kun tein muita hommia. Nykyään maalaan joka päivä, hän toteaa.

Vuosien tauonkin jälkeen maalaaminen sujui jälleen kuin itsestään.

– Kyllä se on kuin polkupyörällä ajoa tämä homma, hän naurahtaa.

Jännes on tullut tunnetuksi muotokuvamaalarina. Hän on maalannut useiden merkkihenkilöiden muotokuvia. Lukuisat yritykset, yksityishenkilöt ja järjestöt ovat tilanneet häneltä muotokuvia. Heihin lukeutuvat muun muassa seurakunnat, valtionhallinto ja kansainväliset YK:n alaiset laitokset.

– ( Paavo ) Lipposesta tein muotokuvan vuonna 1998. Olen maalannut myös muun muassa Lapin Kullan tehtaanjohtajan muotokuvan, Jännes muistelee.

Maalaus tarjoaa Jänneksen mukaan jotain, mihin valokuva ei pysty.

– Jokaisesta pitäisi elämänsä aikana maalata vähintään yksi muotokuva, hän toteaa.

Jännes asuu nykyisellään Pyhämaassa, johon hänellä on siteitä ennestään lapsuudesta saakka. Hän on myös toiminut edellisen asuinpaikkansa taideyhdistyksen puheenjohtajana vuosien ajan.

– Tämä on tuttu paikka, kun äiti oli Pyhämaasta. Nuorena tuli täällä pyörittyä, hän toteaa.

Välissä Jännes on ehtinyt asua monessa paikkaa, Pyhämaahan hän muutti vasta kymmenisen vuotta sitten.

– Hankasalmi, Helsinki, Ruotsi, Tokio, Jännes luettelee joitain asuinpaikkojaan.

Toisella puolen maailmaa Jännes vietti kaksi vuotta, silloinkin taidealalla toimien. Tokiossa oli Suomeen verrattuna erilaiset puitteet taidealan suhteen. Projektit olivat suurempia.

Jännes on työskennellyt myös Suomen pääkaupungissa, jossa hän toimi aikanaan media-alalla.

– Minulla oli oma mainostoimisto noin 20 vuotta sitten. Asiakkaina olivat muun muassa Kesko ja Stockmann, kertoo Jännes.

Kesällä Jännes aikoo maalaamisen lisäksi muun muassa veneillä.

– Jos vaikka Pakkahuoneen vierasvenesatamassa yöpyisi, hän toteaa hymähtäen.

Lasse Jänneksen maalaamia muotokuvia voi käydä katsomassa Pakkahuoneella 29.5.– 9.7.

Patrick Paldanius