Tanskalaisvieraita Novidassa – Työssäoppimisjakso ulkomailla myös osa koulun kansainvälistä toimintaa

0
Opettajat Josefiina Rausmaa ja Charlie Groth-Hansen keskustelemassa tanskalaisopiskelijoiden Sebastian Rosenqvist, Alberte Sofie Faust ja Emilie Elisabeth Eilson kanssa.

Ryhmä tanskalaisia opiskelijoita ja opettajia vieraili Uudenkaupungin Novidassa osana oppilaitoksen kansainvälistä oppilaitosyhteistyötä.

– Ryhmä Novidan opiskelijoita vieraili viime kuussa Tanskassa ja nyt oli meidän vuoromme isännöidä tanskalaisvieraita. Oppilaitosyhteistyön tarkoituksena on tarjota kaikille opiskelijoille mahdollisuus päästä tasavertaisesti osallistumaan kansainväliseen toimintaan, selvitti Novidan kansainvälisten asioiden koordinaattori Josefiina Rausmaa.

Kansainvälisen yhteistyön rahoitus tulee Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilualan Erasmus+ -ohjelmasta.

– Novidan kansainvälisen yhteistyön kulmakivenä on ulkomailla suoritettavat työssäoppimisjaksot. On kuitenkin opiskelijoita, jotka eivät halua tai eivät ole valmiita matkustamaan ulkomaille yksin. Heille ryhmissä tehtävät oppilaitosvierailut ulkomaille ovat hyvä vaihtoehto, lisäsi Rausmaa.

Kööpenhaminassa FGU Hovedstaden oppilaitoksesta tulevat opiskelijat ovat tutkintoon valmentavassa koulutuksessa. 11 opiskelijan ja kolmen opettajan ryhmä sai seurakseen paikallisia TUVA-opiskelijoita.

– Mutta myös muiden alojen opiskelijat pääsivät tutustumaan vieraisiimme ja esittelemään heille omaa koulutusalaansa, selvensi Rausmaa.

Koko vierailun teemana on kestävä kehitys. Opiskelijat käyvät teemaa läpi luentojen, käytännön harjoitusten sekä tutustumisretkien avulla. Viikon tanskalaisvieraat viettivät Loimaalla ja kävivät muun muassa Kurjenrahkan kansallispuistossa.

– Toki olemme tutustuneet jo myös suomalaiseen saunaan ja tapaan uida järvessä. Jääkylmässä vedessä uiminen oli aivan mahtavaa, hymyili Emilie Elisabeth Eilso.

– Ja olemme myös oppineet muutaman sanan suomea, paljasti Sebastian Rosenqvist.

Suurin ero suomalaisessa ja tanskalaisessa koulussa on nuorten mielestä se, että Tanskassa oppitunneilla keskustellaan paljon.

– Meidän kohdalla tilanne eroaa suomalaiskoulusta myös siinä, että me asumme oppilaitoksen yhteydessä olevassa asuntolassa. Näin opimme opiskelun ohella paljon muutakin. Opimme ymmärtämään paremmin muiden käytöstä ja sitä, miten meidän tulee kannustaa ja rohkaista muita, pohti Eilso.

– Ja samalla opimme paljon lisää itsestämme, lisäsi Emilien kämppäkaveri Alberte Sofie Faust.